Pytanie Rozwiązane

Beza z termoobiegiem czy bez

Ocena: 5/5

* bezy najlepiej piec, a właściwie suszyć w niskiej temepraturze. Optymalna temperatura dla bezowych wypieków to 120-140 stopni (grzałka góra-dół lub dół z termoobiegiem). Im niższa temperatura, tym czas pieczenia dłuższy, jednak dzięki temu beza zachowa ładny kolor i będzie smaczniejsza.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Beza z termoobiegiem czy bez”…

Beza Pavlova z termoobiegiem czy bez

Pavlovą jak inne bez najlepiej piec z termoobiegiem, pamiętajcie jednak, że termoobieg powoduje zwiększenie temp. w piekarniku, więc jeśli w przepisie jest napisane „piec w 180 st.”, a my chcemy piec z termoobiegiem, wówczas ustawiamy piekarnik na temperaturę 165 st lub na 170 st.

Dlaczego beza opada

Pavlova (lub tort bezowy) opadł po upieczeniu – białka ‚przebite’ lub beza zbyt szybko wyjęta z piekarnika. Pavlova może lekko opaść po środku. To naturalne. Dlatego wypełnia się ją kremem i owocami.

Beza ile piec

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na środku blachy wyłóż masę bezową o średnicy 20 cm i natychmiast piecz w piekarniku nagrzanym do 80-100⁰C (grzanie górne/dolne) przez 100-120 minut.

Jak sprawdzić czy beza jest upieczona

Wystarczy uchylić piekarnik i wbić patyczek w środek bezy – tam beza piecze się najdłużej – jeśli patyczek jest suchy – beza jest gotowa. Można też popukać w bezę – głuchy odgłos daje pewność, że beza jest już wysuszona. Gotową bezę należy zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia.

Suszenie bezy

Piekarnik ustaw na temperaturę 80-100 ºC i susz bezę przez ok. 3 godziny. Można jeszcze obniżyć temperaturę do 70-80 ºC i suszyć bezę przez ok. 5-7 godzin przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.