Pytanie Rozwiązane

Czemu beza zrobila sie brazowa

Ocena: 5/5

Beza nie nie jest biała tylko beżowa albo brązowa – w trakcie pieczenia cukier skarmelizował się zbyt szybko, to znaczy, że temperatura w piekarniku była za wysoka. … Bezowy blat opadł – białka zostały przebite lub beza została za szybko wyciągnięta z piekarnika.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Czemu beza zrobila sie brazowa”…

Suszenie bezy z termoobiegiem czy bez

* bezy najlepiej piec, a właściwie suszyć w niskiej temepraturze. Optymalna temperatura dla bezowych wypieków to 120-140 stopni (grzałka góra-dół lub dół z termoobiegiem). Im niższa temperatura, tym czas pieczenia dłuższy, jednak dzięki temu beza zachowa ładny kolor i będzie smaczniejsza.

Jak sprawdzić czy beza jest upieczona

Wystarczy uchylić piekarnik i wbić patyczek w środek bezy – tam beza piecze się najdłużej – jeśli patyczek jest suchy – beza jest gotowa. Można też popukać w bezę – głuchy odgłos daje pewność, że beza jest już wysuszona. Gotową bezę należy zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia.

Gumowa beza jak uratować

Jeśli zauważycie, że podchodzi ona wodą i wygląda na zwarzoną, od razu przerwijcie ubijanie! Gdy piana jest lekko sztywna, zwiększamy obroty miksera na największe i stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier.

Co zrobić żeby beza nie zmiękła od kremu

Wtedy konieczne jest zabezpieczenie bezy warstwą izolującą ja od wilgoci, bo inaczej nasiąknie i będzie tylko słodką breją wewnątrz kremu. Najlepszym sposobem na to jest zanurzenie jej w czekoladzie, która stworzy nieprzepuszczalną warstwę.

Brązowa beza

Beza po upieczeniu ma brązowy kolor – zbyt wysoka temperatura w piekarniku. Wysusz bezy w lekko uchylonym piekarniku nagrzanym do 80ºC przez kilka godzin. Bezy powinny być chrupiące z wierzchu.

Czy można dopiec bezę

Jeżeli wszyła zbyt wilgotna to zawsze można ja dosuszyć/dopiec. Raz myślałam, że bezy są upieczone. Były z wierzchu chrupkie a środka dokładnie nie sprawdzałam. Piekłam późnym wieczorem, zostawiłam w piekarniku na noc żeby doschły.