Pytanie Rozwiązane

Czemu galaretka z kiwi nie tężeje

Ocena: 5/5

Niektóre owoce dodane do galaretki na bazie żelatyny powodują, że galaretka nie tężeje. Są to kiwi, ananas, a także mango i papaja. Powodem są zawarte w nich enzymy proteolityczne, czyli rozkładające cząsteczki białek.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Czemu galaretka z kiwi nie tężeje”…

Jak uratować galaretkę z kiwi

Takimi owocami są: kiwi, ananas, papaya, mango. Dzieje się tak z powodu zawartego w tych owocach enzymu z grupy peptydaz, rozkładającego białko. Aby móc te owoce umieścić w galaretce, należy pozbawić je tego enzymu. Pomóc wtedy może sparzenie owoców wrzątkiem lub lekkie ich obgotowanie.

Z jakimi owocami galaretka nie tężeje

Są jednak owoce, które po dodaniu spowodują, że galaretka nie stężeje. Dotyczy to kiwi, świeżego ananasa, papai i mango. Dzieje się tak z powodu zawartego w tych owocach enzymu z grupy peptydaz, rozkładającego białko.

Blanszowanie kiwi

Aby można było zalać galaretką owoce kiwi i ananasa, a także papaję i mango wystarczy jak będziemy je blanszować i tym samym unieczynnimy enzymy. Obgotowujemy owoce przez chwilę we wrzątku, po czym wyjmujemy i schładzamy. Owoce nie będą rozgotowane i zachowają zawarte w nich witaminy.

Dlaczego galaretka nie tężeje

Zbyt duża ilość wody sprawi, że galaretka nie uzyska pożądanej konsystencji. Nie należy rozpuszczać jej we wrzątku. … Najlepiej zrezygnować z ananasa, papai, mango oraz kiwi, gdyż te owoce zawierają w sobie enzymy, które rozkładają cząsteczki białek, przez co nie nadają się do łączenia z żelatyną.

Dlaczego galaretka stężeje

Skrobia, jako zagęstnik zastępujący żelatynę, nie ma pożądanych właściwości – produkt nią zagęszczony traci przezroczystość, która jest podstawową cechą estetyczną galaretki.

Czy galaretka z mango stężeje

Są jednak owoce, które po dodaniu spowodują, że galaretka nie stężeje. Dotyczy to kiwi, świeżego ananasa, papai i mango. Dzieje się tak z powodu zawartego w tych owocach enzymu z grupy peptydaz, rozkładającego białko.

Enzym w kiwi

Są to dwa podstawowe enzymy, które pomagają trawić białka. Możemy je znaleźć w owocach, które są dość łatwo dostępne w naszym kraju, a konkretnie w ananasie oraz kiwi.