Ogórek ma w składzie askorbinazę. Jest to enzym utleniający witaminę C. Już kilka kropel soku z ogórka może pozbawić kilograma pomidorów witaminy C. Zresztą nie dotyczy to tylko pomidorów, ale również innych warzyw i owoców zawierających kwas askorbinowy.
Niektórych warzyw czy owoców nie powinniśmy jeść razem, ponieważ nawzajem znoszą swoje korzystne dla zdrowia właściwości. Taką parę tworzą m.in. pomidor i ogórek.
Z czym łączyć ogórka
Zielonego ogórka nie powinniśmy łączyć z pomidorem, ponieważ ogórek zawiera enzym askorbinazę, który utlenia zawartą w pomidorze witaminę C. To samo dzieje się w połączeniu ogórka np. z: papryką, cebulą, cykorią, natką pietruszki czy sałatą.
Czy można łączyć pomidora z ogórkiem kiszonym
To pokazuje jak niszczycielski jest ten enzym, oczywiście w stosunku do witaminy C. Mieszanie więc ogórka z pomidorem, papryką albo innymi bogatymi w witaminy warzywami pozbawia je wartości. Świeże ogórki trzeba jeść osobno. Do sałatek ogórki nadają się tylko kiszone lub konserwowe.
Co można zrobić z pomidora i ogórka
Pomidory pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w piórka. Ogórka pokroić w półplasterki i skropić sokiem z cytryny. Po 5 minutach pomidory, cebulę i ogórka wrzucić do miski, dodać śmietanę i majonez, doprawić do smaku i wymieszać.
Dieta ogórki i pomidory
Ogórek ma w składzie askorbinazę. Jest to enzym utleniający witaminę C. Już kilka kropel soku z ogórka może pozbawić kilograma pomidorów witaminy C. Zresztą nie dotyczy to tylko pomidorów, ale również innych warzyw i owoców zawierających kwas askorbinowy.
Podobne pytania:
Dlaczego nie je sie ogórka z pomidorem Ogórek ma w składzie askorbinazę. Jest to enzym utleniający witaminę C. Już kilka kropel soku z ogórka może pozbawić kilograma pomidorów witaminy C. Zresztą nie dotyczy to tylko pomidorów, ale...
Dlaczego nie łączyć pomidora z ogórkiem Ogórek ma w składzie askorbinazę. Jest to enzym utleniający witaminę C. Już kilka kropel soku z ogórka może pozbawić kilograma pomidorów witaminy C. Zresztą nie dotyczy to tylko pomidorów, ale...
Dlaczego pękają pomidory Główną przyczyną pękania dojrzewających owoców pomidora są wahania wilgotności ziemi, w której rosną pomidory, a także wahania wilgotności powietrza podczas uprawy pomidorów w tunelu foliowym. Gdy rośliny nie są regularnie...
Dlaczego pękają pomidory na krzaku Główną przyczyną pękania dojrzewających owoców pomidora są wahania wilgotności ziemi, w której rosną pomidory, a także wahania wilgotności powietrza podczas uprawy pomidorów w tunelu foliowym. Gdy rośliny nie są regularnie...
Dlaczego ogórki po ukiszeniu są puste w środku Ogórki, które przeznaczamy na kiszenie, powinny być małe, młode i jasne. Gdy skórka jest ciemna to znak, że stosowano zbyt wiele nawozów sztucznych podczas ich uprawy. Z kolei, jeżeli do...
Co zrobić żeby ogórki kiszone nie były w środku puste? By ogórki kiszone nie były puste, warto ciasno upychać je w słoikach. Wcześniej należy je dokładnie wyszorować i namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin. Dzięki temu staną się jeszcze...
Dlaczego ogórki nie zawiązują owoców I tutaj pojawia się problem. Gdy w szklarni jest zbyt gorąco (powyżej 30°C) i sucho (poniżej 50%), pyłek wysycha i nie zapyla kwiatów. Gdy jest zimo (poniżej 15°C) i wilgotno...
Dlaczego ogórki kiszone miękną Im dłużej ogórki przetrzymywane będą w temperaturze pokojowej, tym będą miększe. Ogórki kiszone w cieple po 5 dniach zaczynają robić się miękkie. ... Dlatego nie na darmo wielu praktykujących kiszenie...
Dlaczego warto jeść pomidory Pomidory warto jeść przede wszystkim dlatego, że zawierają likopen. To organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału serca, poprawia trawienie, wzmacnia odporność, a także chroni...
Dlaczego puste ogórki kiszone Ogórki, które przeznaczamy na kiszenie, powinny być małe, młode i jasne. Gdy skórka jest ciemna to znak, że stosowano zbyt wiele nawozów sztucznych podczas ich uprawy. Z kolei, jeżeli do...