Pytanie Rozwiązane

Czy daktyle są zdrowe

Ocena: 5/5

Suszone daktyle to przede wszystkim bogactwo błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i jelit. Ponadto suszone daktyle zawierają witaminę A, witaminy z grupy B czy witaminę C. Dodatkowo są źródłem magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku, manganu, a także przeciwutleniaczy.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Czy daktyle są zdrowe”…

Czy daktyle tuczą

Przy swoim szerokim działaniu prozdrowotnym daktyle są równocześnie owocami kalorycznymi. W 100 g jest aż ok. 280 kcal. Dlatego należy jeść je “z głową” i umiarem.

Daktyle ile jeść dziennie

Podobnie jak w przypadku innych suszonych, zdrowych przekąsek, spożywanie daktyli suszonych każdego dnia przyniesie ci wiele zdrowotnych korzyści. Nie musisz jeść ich dużo, wystarczą trzy daktyle dziennie.

Daktyle suszone przeciwwskazania

Choć daktyle nie są kaloryczne i nie przyczyniają się do podwyższania poziomu cukru we krwi, nie są zalecane osobom chorującym na cukrzycę ze względu na dość wysoki indeks glikemiczny. Ze swojej diety muszą wyeliminować je także cierpiący na nieżyt żołądka, kolkę żołądkową oraz wzdęcia.

Daktyle a wątroba

WĄTROBA – Świeże Daktyle MEDJOOL BIO skutecznie wspomagają wątrobę w walce z toksynami, dzięki temu jest sprawniejsza i bardziej odporna na choroby. Co więcej, uzupełniają one niedobór glikogenu w wątrobie i mięśniach. OCZY – Świeże Daktyle MEDJOOL BIO są skarbnicą witaminy A, która chroni i regeneruje oczy.

Jak wyglądają świeże daktyle

Świeże daktyle MEDJOOL NIE są suszone ani podsuszane. Ich pomarszczona brązowa skórka wynika z etapu dojrzewania na palmie daktylowej.

Daktyle suszone jak jeść

Daktyle można jeść zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Można je też z powodzeniem dodawać do różnych dań – sałatek, musli, jaglanek, zup mlecznych, twarożku na słodko, ciast i innych wypieków czy kasz. Daktyle mogą także doskonale zastąpić słodycze.