Pytanie Rozwiązane

Czy kurki można mrozić

Ocena: 5/5

Dostępne są od połowy lata do połowy jesieni, dlatego warto wykorzystać ten krótki czas i zamrozić kurki. Grzyby w postaci mrożonej mogą mieć nieco gorzki smak, jednak jest na to rada. Wystarczy przed zamrożeniem poddać je działaniu wysokiej temperatury, najlepiej przez krótkie blanszowanie w wysokiej temperaturze.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Czy kurki można mrozić”…

Czy można mrozić surowe kurki

Nie, ale trzeba pamiętać o prawidłowym przygotowaniu kurek do mrożenia. Nie wystarczy ich jedynie oczyścić, przełożyć do woreczka i włożyć do zamrażalnika. Mrożenie surowych kurek może właśnie spowodować ich gorzkawy posmak, dlatego należy je poddać działaniu wysokiej temperatury.

Jak przechowywać świeże kurki

Świeże kurki możesz przechowywać w lodówce przez około 2-3 dni. Grzyby te nie lubią długiego moczenia, należy szybko opłukać je pod zimną wodą, by usunąć wszelkie zanieczyszczenia.

Blanszowanie kurek

Na 1 kg kurek należy zagotować 3 l wody z 1 łyżeczką soli. Dzięki dodatkowi soli kurki pozostaną jędrne. Grzyby należy wrzucić do wrzątku i gotować 3 minuty, następnie odcedzić grzyby, przepłukać zimną wodą, aby przerwać gotowanie w ich wnętrzu i osuszyć.

Sos kurkowy czy można mrozić

Ponieważ do przygotowania tego sosu używa się śmietany, mrożenie go nie jest zbyt dobrym pomysłem. Po rozmrożeniu sos może się brzydko rozwarstwić, więc lepiej oszczędzić sobie kłopotu.

Jak uratować gorzkie kurki

Goryczce najlepiej zapobiega poddawanie grzybów działaniu wysokiej temperatury, więc doskonale sprawdzi się tu krótkie blanszowanie w gorącej wodzie. Trzeba pamiętać, by dodać do wody soli lub cukru, co uchroni ścianki grzybów przed rozpadaniem się i zapewni im jędrność.

Kurki na zimę w słoikach

Kurki oczyścić, przepłukać na durszlaku, wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować przez 10 minut od zawrzenia wody. Podgotowane kurki odcedzić na durszlaku i przelać zimną wodą. Gdy odciekną, przełożyć je do wyparzonych słoików do 2/3 wysokości słoja.

Jak przechowywać kurki w lodówce

Jak przechowywać kurki? Świeże kurki możesz przechowywać w lodówce przez około 2-3 dni. Grzyby te nie lubią długiego moczenia, należy szybko opłukać je pod zimną wodą, by usunąć wszelkie zanieczyszczenia.