Pytanie Rozwiązane

Czy można gotować kompot z wiśni z pestkami

Ocena: 5/5

Kompot można podawać w różnej temperaturze: lekko ciepły, schłodzony w lodówce, a nawet gorący od razu po ugotowaniu. Do kompotu wiśni nie drylujemy, gotujemy z pestkami. Ilość cukru możemy regulować wg własnych upodobań smakowych, można dodać mniej niż w przepisie, albo więcej jeśli lubimy kompot bardziej słodki.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Czy można gotować kompot z wiśni z pestkami”…

Kompot z wiśni a kwas pruski

Owoce z pestkami, a więc: czereśnie, wiśnie, jabłka i śliwki, morele – trzeba poddać bardzo dokładnej obróbce. Dlaczego? W ich pestkach ukryty jest szkodliwy kwas pruski (cyjanowodór). Co prawda w niewielkich dawkach nie jest on bardzo niebezpieczny dla człowieka, ale może powodować migrenę lub niestrawność.

Jak długo można przechowywać kompot z wiśni z pestkami

Kompot z wiśni z pestkami powinno się przechowywać nie dłużej niż przez 10 miesięcy. Przetwory z wydrylowanych wiśni bez cukru można przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez 2-3 lata, ale trzeba pamiętać o tym, że najwięcej wartości odżywczych przetwory zachowują przez 9 miesięcy.

Kompot z wiśni na zimę

Wiśnie myjemy, układamy do słoików do 3,4 wysokości słoika. Cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, wlewamy do każdego słoika, tak aby w każdym było po 7 łyżek cukru. Uzupełniamy każdy słoik gorącą wodo do 3,4 wysokości słoika, zakręcamy. Pasteryzujemy 20 min.

Kompot z wiśni na zimę bez pasteryzowania

Wystarczy przygotowane owoce (w takich samych proporcjach) zagotować w garnku z dodatkiem wody oraz cukru przez kilka minut. Następnie gorącą zawartość ostrożnie przelać do słoików, dokładnie zakręcić i obrócić je do góry dnem.