Pytanie Rozwiązane

Czy szczaw można mrozić

Ocena: 5/5

Szczaw należy dokładnie przebrać, aby pozbyć się lokatorów, odrzucić ogonki, zostawiamy tylko same listki. Umyć w kilku wodach, osączyć i dokładnie posiekać nożem. Przełożyć do torebek foliowych i zamrozić. Przed użyciem nie rozmrażamy tylko dodajemy do zupy zamrożony.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Czy szczaw można mrozić”…

Czy szczaw jest zdrowy

zawartości błonnika, szczaw pobudza trawienie, zwiększa apetyt, chroni serce i wątrobę, a także działa moczopędnie i krwiotwórczo. Dodatkowo, uważa się, że herbatka przyrządzona z liści tej rośliny wspiera leczenie chorób wątroby i nerek, zaś zrobionym z niej naparem warto przemywać ciężko gojące się rany.

Szczaw mrozić czy pasteryzować

Szczaw należy dokładnie przebrać, aby pozbyć się lokatorów, odrzucić ogonki, zostawiamy tylko same listki. Umyć w kilku wodach, osączyć i dokładnie posiekać nożem. Przełożyć do torebek foliowych i zamrozić. Przed użyciem nie rozmrażamy tylko dodajemy do zupy zamrożony.

Jak zamrozić szczaw na zimę

Szczaw należy dokładnie przebrać, aby pozbyć się lokatorów, odrzucić ogonki, zostawiamy tylko same listki. Umyć w kilku wodach, osączyć i dokładnie posiekać nożem. Przełożyć do torebek foliowych i zamrozić. Przed użyciem nie rozmrażamy tylko dodajemy do zupy zamrożony.

Jak przechować szczaw w lodówce

Można przechowywać szczaw który został wcześniej obgotowany w jak najmniejszej ilości wody. Musi on być wystudzony, a następnie przełożony do woreczków strunowych lub pudełek.

Jak konserwować szczaw

Szczaw, podobnie jak szpinak, w trakcie smażenia zmniejsza objętość. W trakcie solimy do smaku. Podgotowany szczaw wkładamy do wyparzonych wcześniej słoików, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy na mokro lub sucho, aby słoiki ze szczawiem trzymać bez obaw w spiżarni na zimę.

Kiedy zbierać szczaw

Liście zbieramy wiosną, gdy osiągną swoją maksymalną wysokość. Nie ścinamy z rośliny wszystkich za jednym razem, by wkrótce roślina mogła jak najszybciej odbudować swe części nadziemne. Latem z każdego okazu ścinamy po kilka liści za jednym razem.

Zupa szczawiowa z mrożonego szczawiu

Ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w kostkę. Dokładamy do gotującej się zupy po 15 minutach gotowania marchewki, gotujemy do miękkości. Wkładamy mrożony szczaw i gotujemy przez 10 minut. Wlewamy mleko i dodajemy sól, zagotowujemy.