Szczaw należy dokładnie przebrać, aby pozbyć się lokatorów, odrzucić ogonki, zostawiamy tylko same listki. Umyć w kilku wodach, osączyć i dokładnie posiekać nożem. Przełożyć do torebek foliowych i zamrozić. Przed użyciem nie rozmrażamy tylko dodajemy do zupy zamrożony.
zawartości błonnika, szczaw pobudza trawienie, zwiększa apetyt, chroni serce i wątrobę, a także działa moczopędnie i krwiotwórczo. Dodatkowo, uważa się, że herbatka przyrządzona z liści tej rośliny wspiera leczenie chorób wątroby i nerek, zaś zrobionym z niej naparem warto przemywać ciężko gojące się rany.
Szczaw mrozić czy pasteryzować
Szczaw należy dokładnie przebrać, aby pozbyć się lokatorów, odrzucić ogonki, zostawiamy tylko same listki. Umyć w kilku wodach, osączyć i dokładnie posiekać nożem. Przełożyć do torebek foliowych i zamrozić. Przed użyciem nie rozmrażamy tylko dodajemy do zupy zamrożony.
Jak zamrozić szczaw na zimę
Szczaw należy dokładnie przebrać, aby pozbyć się lokatorów, odrzucić ogonki, zostawiamy tylko same listki. Umyć w kilku wodach, osączyć i dokładnie posiekać nożem. Przełożyć do torebek foliowych i zamrozić. Przed użyciem nie rozmrażamy tylko dodajemy do zupy zamrożony.
Jak przechować szczaw w lodówce
Można przechowywać szczaw który został wcześniej obgotowany w jak najmniejszej ilości wody. Musi on być wystudzony, a następnie przełożony do woreczków strunowych lub pudełek.
Jak konserwować szczaw
Szczaw, podobnie jak szpinak, w trakcie smażenia zmniejsza objętość. W trakcie solimy do smaku. Podgotowany szczaw wkładamy do wyparzonych wcześniej słoików, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy na mokro lub sucho, aby słoiki ze szczawiem trzymać bez obaw w spiżarni na zimę.
Kiedy zbierać szczaw
Liście zbieramy wiosną, gdy osiągną swoją maksymalną wysokość. Nie ścinamy z rośliny wszystkich za jednym razem, by wkrótce roślina mogła jak najszybciej odbudować swe części nadziemne. Latem z każdego okazu ścinamy po kilka liści za jednym razem.
Zupa szczawiowa z mrożonego szczawiu
Ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w kostkę. Dokładamy do gotującej się zupy po 15 minutach gotowania marchewki, gotujemy do miękkości. Wkładamy mrożony szczaw i gotujemy przez 10 minut. Wlewamy mleko i dodajemy sól, zagotowujemy.
Podobne pytania:
Szczaw jakie witaminy Tak jak wiele roślin sezonowych, jest on bogaty w składniki odżywcze niezbędne do utrzymania zdrowia. Jest doskonałym źródłem witaminy C, witaminy A, witamin z grupy B, żelaza, wapnia, cynku, fosforu,...
Czy można zamrozić ugotowany makaron Jak zamrażać gotowany makaron? By zamrozić gotowany makaron, wystarczy wymieszać go z odrobiną oliwy i ułożyć płasko na tacce wyłożonej pergaminem. ... Po tym czasie wystarczy przełożyć makaron do woreczków...
Czy można zamrozić ser żółty Kiedy kupimy za dużo żółtego sera i nie chcemy aby się zmarnował, możemy go bez problemu zamrozić. Warto pamiętać, że ser powinniśmy mrozić w całym kawałku. Sery twarde możemy zamrozić...
Jak zahartować zupę śmietana? Aby zahartować śmietanę, wykorzystaj jedną z poniższych wskazówek:Zmieszaj śmietanę ze szklanką zupy – ten sposób pozwoli białku zawartemu w śmietanie „przyzwyczaić się” do gorącego wywaru.Zmieszaj śmietanę z chłodną wodą –...
Co zrobić aby śmietana nie zważyła się w zupie? Jak zabielić zupę, aby nie zwarzyła się śmietana? Cały sekret tkwi w hartowaniu. Nigdy nie wlewamy śmietany bezpośrednio do garnka z gorącą zupą. Do osobnej miseczki odlewamy nieco gorącej zupy...
Czy żółty ser można mrozić Kiedy kupimy za dużo żółtego sera i nie chcemy aby się zmarnował, możemy go bez problemu zamrozić. Warto pamiętać, że ser powinniśmy mrozić w całym kawałku. Sery twarde możemy zamrozić...
Czy można mrozić żółty ser Kiedy kupimy za dużo żółtego sera i nie chcemy aby się zmarnował, możemy go bez problemu zamrozić. Warto pamiętać, że ser powinniśmy mrozić w całym kawałku. Sery twarde możemy zamrozić...
Jak długo zupa może stać w lodówce Jak sprawić by zupa była świeża przez długi czas? Przechowuj ją w chłodnym miejscu w lodówce pod szczelną pokrywką. W ten sposób zupa może stać do 5 dni. Piątego dnia...
Zupa w słoiku jak długo Jeśli nie dodacie do niej śmietany, jogurtu albo mleka, zupa wytrzyma 7-9 dni. Jeśli natomiast dodatkowo usuniecie z niej kawałki mięsa i warzyw (zwłaszcza cebuli), czas ten wydłuży się do...
Czy rosół można zamrozić Jednak niezależnie od wykorzystania domowego bulionu rosołowego, lubię gdy mam go zawsze pod ręką. Szczególnie, że przy tak długim czasie gotowania, o wiele łatwiej jest przyrządzić od razu dużą ilość....