Ciasta nie trzeba wyrabiać tak długo jak pieczywa pszennego, wystarczy je dokładne wymieszanie. Tutaj uwaga: ciasto żytnie jest bardzo lepkie i klejące – to normalne. Wymieszane ciasto odstawić na 15-20 minut i po tym czasie ponownie je wyrobić. Teraz przystępujemy do formowania chleba.
Przyczyną takiego stanu wypieku może być zbyt krótkie wyrastanie ciasta, zbyt wysoka temperatura pieczenia lub złej jakości składniki. Zwykle jest to spowodowane zbyt dużą wilgotnością ciasta użytego do uformowania bochenka. Najprawdopodobniej chleb piekł się w zbyt niskiej temperaturze.
Wyrastanie chleba przez noc
Wystarczy wyrobić wieczorem ciasto, przełożyć je do formy i wstawić na noc do lodówki. Rano doprowadzamy krótko do temperatury pokojowej (niektórzy pomijają ten etap i też jest ok) i wstawiamy do rozgrzanego pieca, aby po chwili cieszyć się świeżo upieczonym chlebem.
Chleb zakalec czy można jeść
Choć zakalec to surowe ciasto, jego amatorów nie brakuje. Niektórzy obawiają się, że jedzenie zakalca szkodzi zdrowiu. Uspokajamy – zakalec nie jest szkodliwy, chociaż może być ciężkostrawny. Jeśli więc smakuje ci niewyrośnięte ciasto, możesz je jeść bez obaw o własne zdrowie.
Wyrastanie chleba na zakwasie w piekarniku
Piec rozgrzewamy do ok. 50 stopni i zmniejszamy temperaturę, zostawiamy zapalone „światło” i wstawiamy misę z przykrytym ciastem, uchylamy drzwiczki (ciasto musi oddychać). Ciasto powinno wyrastać tak długo, aż podwoi objętość, chyba, że inaczej jest to zaznaczone w przepisie.
Jak sprawdzić czy chleb się upiekł
Jeśli wykałaczka wbita w środek ciasta, w jego najwyższą część, jest po wyjęciu sucha – to znaczy, że ciasto się upiekło. Jeśli natomiast jest oblepiona wilgotnym ciastem – znaczy, że środek jest jeszcze surowy. Aby zrobić taką próbę, nie wyjmuj ciasta z piekarnika.
Dziura pod skórką chleba
Ta przykra niespodzianka spowodowana jest zwykle zbyt krótkim wyrastaniem końcowym chleba i zbyt szybkim rozpoczęciem pieczenia. Bardzo utrudnia krojenie, a zwykle jest wynikiem zbytniego pośpiechu i za szybkiego wyrastania ciasta (np. w za ciepłym piekarniku).
Podobne pytania:
Dlaczego robi się zakalec Przyczyną powstawania zakalca mogą być złe proporcje składników sypkich do płynnych bądź znaczna przewaga składników obciążających wypiek (np. tłuszczu, owoców, wody, bakalii). Czasem już sama zamiana mąki na inną może...
Czemu wychodzi zakalec Dlaczego wychodzi zakalec? Zakalec może powstać wskutek błędu popełnionego na etapie przygotowania ciasta bądź niewłaściwy sposób pieczenia. ... Przyczyną powstawania zakalca mogą być złe proporcje składników sypkich do płynnych bądź...
Dlaczego wychodzi zakalec Dlaczego wychodzi zakalec? Zakalec może powstać wskutek błędu popełnionego na etapie przygotowania ciasta bądź niewłaściwy sposób pieczenia. ... Przyczyną powstawania zakalca mogą być złe proporcje składników sypkich do płynnych bądź...
Dlaczego wychodzi zakalec w ciescie Przyczyną powstawania zakalca mogą być złe proporcje składników sypkich do płynnych bądź znaczna przewaga składników obciążających wypiek (np. tłuszczu, owoców, wody, bakalii). Czasem już sama zamiana mąki na inną może...
Czemu wyszedl mi zakalec Przyczyną powstawania zakalca mogą być złe proporcje składników sypkich do płynnych bądź znaczna przewaga składników obciążających wypiek (np. tłuszczu, owoców, wody, bakalii). Czasem już sama zamiana mąki na inną może...
Dlaczego chleb zakalec Zamiast chleba wyszedł zakalec – ciasto było pieczone za krótko lub za długo rosło, miało złe proporcje (za dużo płynu), zakwasu mogło być zbyt dużo/nie był od odpowiednio aktywny lub...
Chleb na zakwasie dlaczego nie wyrasta Pytanie: Dlaczego chleb nie chce rosnąć? Odpowiedź: Chleb może bardzo powoli rosnąć lub początkowo wcale tego nie robić w sytuacji, gdy zakwas jest młody. Za każdym razem z ciasta na...
Dlaczego w babce wychodzi zakalec Przyczyną powstawania zakalca mogą być złe proporcje składników sypkich do płynnych bądź znaczna przewaga składników obciążających wypiek (np. tłuszczu, owoców, wody, bakalii). Czasem już sama zamiana mąki na inną może...
Czy zakalec można dopiec Czy zakalec można dopiec? Jeżeli po wyjęciu z piekarnika formy z ciastem okazało się, że Twoje ciasto jest niedopieczone od spodu, możesz je jeszcze dopiec. ... Możesz to zrobić, wkładając...
Dlaczego chleb opada Przyczyną takiego stanu wypieku może być zbyt krótkie wyrastanie ciasta, zbyt wysoka temperatura pieczenia lub złej jakości składniki. Zwykle jest to spowodowane zbyt dużą wilgotnością ciasta użytego do uformowania bochenka....