Pytanie Rozwiązane

Dlaczego ciasto kruche jest twarde

Ocena: 5/5

Jeśli jest twarde po upieczeniu, to znaczy, że w cieście było zbyt dużo mąki. … Jeśli jest twarde przed pieczeniem, to ma za dużo mąki, trzeba dodać żółtko lub jakiegoś płynu (wody, mleka, śmietany, całe jajo).

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Dlaczego ciasto kruche jest twarde”…

Przepis podstawowy na ciasto kruche

Klasyczne kruche ciasto według najpowszechniejszych źródeł to stosunek mąki do tłuszczu i cukru 3:2:1, czyli na przykładowe 300 g mąki pszennej przypada 200 g masła i 100 g cukru.

Dlaczego kruche ciasto się rozpada po upieczeniu

Jeśli jest twarde po upieczeniu, to znaczy, że w cieście było zbyt dużo mąki. Najlepiej, by uratować sytuację, takie ciasto napełnić mokrym kremem, np. bitą śmietaną. Jeśli jest twarde przed pieczeniem, to ma za dużo mąki, trzeba dodać żółtko lub jakiegoś płynu (wody, mleka, śmietany, całe jajo).

Jak długo piec kruche ciasto

Najlepszy jest cukier puder. Nie używajmy cukru granulowanego lub demerary w kryształkach. Ciasto kruche piecze się dość krótko i w wysokiej temperaturze, od 10 – 15 minut przy kruchych ciasteczkach, do maksymalnie 25 minut przy spodach do tart.

Kruche ciasto wyszło twarde

Jeśli jest twarde po upieczeniu, to znaczy, że w cieście było zbyt dużo mąki. Najlepiej, by uratować sytuację, takie ciasto napełnić mokrym kremem, np. bitą śmietaną. Jeśli jest twarde przed pieczeniem, to ma za dużo mąki, trzeba dodać żółtko lub jakiegoś płynu (wody, mleka, śmietany, całe jajo).

Jaka mąka do ciasta kruchego

Najlepsza zwykła mąka pszenna o małej zawartości glutenu. Większej kruchości ciastu nada mąka krupczatka lub niewielki dodatek mąki (skrobi) ziemniaczanej, skrobi kukurydzianej lub mąki ryżowej.

Ciasto kruche na maśle

Taka żelazna proporcja kruchego ciasta to 3:2:1 , co oznacza , że używamy do jego przygotowania 3 części mąki , 2 części masła i 1 części cukru. Te proporcje dotyczącą oczywiście słodkich wypieków, gdyż w tych wytrawnych i słonych pomijamy cukier.

Co zamiast masła do ciasta kruchego

Ciasto kruche też się uda! Będzie się jednak znacząco różniło strukturą od klasycznego ciasta kruchego przyrządzonego z zimnego masła. Dodatek smalcu zamiast części masła (1/5), lub dodatek choćby 1 – 2 łyżki smalcu zamiast tej samej ilości masła, bardzo poprawia kruchość ciasta.