Pytanie Rozwiązane

Dlaczego gofry nie wychodzą

Ocena: 5/5

Temperatura w jakiej się pieką jest za niska – gofry najlepiej pieką się w 190⁰C – gofrownica ma po prostu za małą moc żeby równomiernie się rozgrzać, ogrzać i zamknąć ciasto i jeszcze odparować z niego wodę.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Dlaczego gofry nie wychodzą”…

Dlaczego gofry wychodzą gumowe

Proszek do pieczenia ma zasadowe pH (9.0-11.0) – to sprawia, że aminokwasy, peptydy i białka w składnikach do których go dodajemy rozpadają się szybciej, a w wypadku gofrów, poza tym że spulchnia i podnosi ciasto, sprawia że „skórka” gofrów – czyli miejsce, w którym stykają się z gorącą powierzchnią gofrownicy – staje …

Ile piec gofry w gofrownicy 750W

Kolejno białka delikatnie wymieszać z masą. Gofrownicę rozgrzać i posmarować olejem ( ja mam gofrownicę o mocy 700W to bardzo mało i ja je piekę ok 9 min ) Gofry pieczemy do chrupkości i do ładnego koloru.

Przepis na gofry 4 sztuki

Opis: Mleko,żółtka, cukier i cukier waniliowy mieszamy za pomocą trzepaczki potem dodajemy stopione masło, mąkę, proszek do pieczenia na koniec ubitą pianę z białek. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy ciasto na pół godziny. Po upływie czasu pieczemy gofry w gofrownicy.