Pytanie Rozwiązane

Dlaczego hot dog

Ocena: 5/5

Samą nazwę i pochodzenie hot doga zapoczątkowała pierwsza parówka wyprodukowana w XV wieku we Frankfurcie nad Menem. Ze względu na jej wąski i długi kształt nazwano ją dachshund, czyli mały pies/jamnik. Początkowo jadano ją z chlebem. Dopiero, kiedy USA podłapało ich pomysł, zaczęli produkować je w podłużnej bułce.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Dlaczego hot dog”…

Hot dog klasyczny

Hot dog to popularny fast food, który składa się z bułki z kiełbaską albo parówką. Zgodnie z tradycją do środka pieczywa wkłada się parówkę, kiełbasę wiedeńską albo frankfurterkę wyprodukowane z wołowiny lub wieprzowiny. Tańsze hot dogi są często wytwarzane z przy użyciu taniego mechanicznie oddzielanego mięsa.

Hot dog nazwa

Samą nazwę i pochodzenie hot doga zapoczątkowała pierwsza parówka wyprodukowana w XV wieku we Frankfurcie nad Menem. Ze względu na jej wąski i długi kształt nazwano ją dachshund, czyli mały pies/jamnik. Początkowo jadano ją z chlebem. Dopiero, kiedy USA podłapało ich pomysł, zaczęli produkować je w podłużnej bułce.

Hot dog amerykański

Bułki przeciąć wzdłuż pozostawiając 1 cm nie przekrojony. Bułkę lekko rozchylić i podgrzać w nagrzanym do 230*C piekarniku przez chwilę. Do bułki włożyć parówkę, plastry ogórka, pomidora, polać ketchupem i musztardą a na końcu prażoną cebulką. Amerykańskie hot dogi najlepiej smakują na ciepło.

Jak podgrzać bułki do hot dogów

Podgrzej otwartą bułkę 2-3 minuty w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, tak, by bułka była lekko chrupiąca na wierzchu a miękka w środku, uważaj, by bułka do hot doga się nie rozłamała, ma być rozcięta, ale nadal w całości.