Pytanie Rozwiązane

Dlaczego kartacze się rozpadają

Ocena: 5/5

To może być wina zbyt wilgotnej masy ziemniaczanej, czyli zbyt słabo odciśniętych surowych ziemniaków. Trzeba do tego naprawdę sporo siły. Jeśli tego nie zrobicie solidnie, ciasto podczas gotowania zacznie się rozpadać.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Dlaczego kartacze się rozpadają”…

Ile gotować kartacze

Gotować ok. 30-40 minut (ok. 10-15 minut po wypłynięciu). Gotowe kartacze wyjąć na talerz, polać tłuszczem ze skwarkami i przesmażoną cebulą.

Kartacze z surowym mięsem

Jest to duża kluska z masy ziemniaczanej – z odciśniętych surowych ziemniaków i ziemniaków gotowanych, nadziana mielonym mięsem. Podaje się polane świeżo stopionym tłuszczem z wędzonym boczkiem i smażoną cebulką. Są bardzo syte – na obiad jedliśmy maksymalnie po dwa na osobę.

Idealne ciasto na kartacze

Najbardziej ortodoksyjne mówią, by ciasto robić tylko z mieszanki surowych i gotowanych ziemniaków z dodatkiem soli. Sama jednak dla ułatwienia do ciasta dodaję odrobinę mąki ziemniaczanej, jak i pszennej, by miało bardziej zwartą konsystencję i by nie było obawy, że rozpadnie się w trakcie długiego gotowania.

Ile gotować kartacze z surowym mięsem

Kartacze są dużymi kluskami wypełnione surowym mięsem dlatego też trzeba gotować je powoli i długo. Zaproponowana przeze mnie wielkość klusek, czyli około 100 g ciasta ziemniaczanego wypełnionego mięsem powinna gotować się około 25-30 minut.

Kartacze przepis babci

Mięso pokroić na kawałki, ugotować jak na pasztet z warzywami, zmielić przez maszynkę, dodać startą cebulę, sól, pieprz, troszkę roztartego majeranku, jajko, wyrobić farsz. Formować kartacze jak dłoń, nadziewać mięsem. Gotować w lekko osolonej wodzie, 20-25 minut. Polać skwarkami i przesmażoną cebulą.

Kartacze sprawdzony przepis

Mięso zmielić przez maszynkę, dodać startą jedną cebulę, sól i pieprz, troszkę roztartego majeranku, jajko, wyrobić farsz. Formować kartacze jak dłoń, nadziewać mięsem. Gotować w lekko osolonej wodzie 20-25 minut. Polać skwarkami lub boczkiem i przesmażoną na maśle cebulą.