To może być wina zbyt wilgotnej masy ziemniaczanej, czyli zbyt słabo odciśniętych surowych ziemniaków. Trzeba do tego naprawdę sporo siły. Jeśli tego nie zrobicie solidnie, ciasto podczas gotowania zacznie się rozpadać.
Gotować ok. 30-40 minut (ok. 10-15 minut po wypłynięciu). Gotowe kartacze wyjąć na talerz, polać tłuszczem ze skwarkami i przesmażoną cebulą.
Kartacze z surowym mięsem
Jest to duża kluska z masy ziemniaczanej – z odciśniętych surowych ziemniaków i ziemniaków gotowanych, nadziana mielonym mięsem. Podaje się polane świeżo stopionym tłuszczem z wędzonym boczkiem i smażoną cebulką. Są bardzo syte – na obiad jedliśmy maksymalnie po dwa na osobę.
Idealne ciasto na kartacze
Najbardziej ortodoksyjne mówią, by ciasto robić tylko z mieszanki surowych i gotowanych ziemniaków z dodatkiem soli. Sama jednak dla ułatwienia do ciasta dodaję odrobinę mąki ziemniaczanej, jak i pszennej, by miało bardziej zwartą konsystencję i by nie było obawy, że rozpadnie się w trakcie długiego gotowania.
Ile gotować kartacze z surowym mięsem
Kartacze są dużymi kluskami wypełnione surowym mięsem dlatego też trzeba gotować je powoli i długo. Zaproponowana przeze mnie wielkość klusek, czyli około 100 g ciasta ziemniaczanego wypełnionego mięsem powinna gotować się około 25-30 minut.
Kartacze przepis babci
Mięso pokroić na kawałki, ugotować jak na pasztet z warzywami, zmielić przez maszynkę, dodać startą cebulę, sól, pieprz, troszkę roztartego majeranku, jajko, wyrobić farsz. Formować kartacze jak dłoń, nadziewać mięsem. Gotować w lekko osolonej wodzie, 20-25 minut. Polać skwarkami i przesmażoną cebulą.
Kartacze sprawdzony przepis
Mięso zmielić przez maszynkę, dodać startą jedną cebulę, sól i pieprz, troszkę roztartego majeranku, jajko, wyrobić farsz. Formować kartacze jak dłoń, nadziewać mięsem. Gotować w lekko osolonej wodzie 20-25 minut. Polać skwarkami lub boczkiem i przesmażoną na maśle cebulą.
Podobne pytania:
Jaki farsz do kartaczy Najpopularniejsze jest nadzienie z mięsa. Potrzebujemy pół kilograma mięsa mielonego (najlepiej dość tłustej wieprzowiny - bardzo rzadko używano innych gatunków mięsa), dwa ząbki czosnku, majeranek, sól i pieprz....
Jak piec ciasto drożdżowe Ciasto drożdżowe piecze się zazwyczaj w temp. 180° C ( w przypadku chlebów na bazie drożdży temp. może być wyższa ). Z reguły trwa to 40 – 50 minut, przy...
Jak długo gotuje się ziemniaki Jeżeli chcemy podać je w całości, wystarczy około 20 minut, natomiast jeśli ich przeznaczeniem jest puree, będą potrzebować nieco więcej czasu. Młode i małe ziemniaki będą gotowe już po 10-15...
Jak piec drożdżówkę Ciasto drożdżowe piecze się zazwyczaj w temp. 180° C ( w przypadku chlebów na bazie drożdży temp. może być wyższa ). Z reguły trwa to 40 – 50 minut, przy...
Jak piec ciasto drożdżowe w piekarniku elektrycznym Ciasto drożdżowe piecze się zazwyczaj w temp. 180° C ( w przypadku chlebów na bazie drożdży temp. może być wyższa ). Z reguły trwa to 40 – 50 minut, przy...
Jak długo piec ciasto drożdżowe Ile piec ciasto drożdżowe? Czas pieczenia ciasta zależy od jego rodzaju i wielkości. Ciasto drożdżowe z kruszonką powinno spędzić w rozgrzanym do 160°C piekarniku ok. 60 minut....
Ile ziemniaków z hektara Według szacunków MARS (instytucja Komisji Europejskiej zajmująca się monitorowaniem i prognozowaniem plonów) średni poziom plonów ziemniaków w UE w 2017 roku wyniósł 33,4 t/ha....
Ziemniaki ile gotować Jeżeli chcemy podać je w całości, wystarczy około 20 minut, natomiast jeśli ich przeznaczeniem jest puree, będą potrzebować nieco więcej czasu. Młode i małe ziemniaki będą gotowe już po 10-15...
Jak długo piec ciasto drożdżowe Ile piec ciasto drożdżowe? Czas pieczenia ciasta zależy od jego rodzaju i wielkości. Ciasto drożdżowe z kruszonką powinno spędzić w rozgrzanym do 160°C piekarniku ok. 60 minut....
Dlaczego kruche ciasto jest twarde Jeśli jest twarde po upieczeniu, to znaczy, że w cieście było zbyt dużo mąki. Najlepiej, by uratować sytuację, takie ciasto napełnić mokrym kremem, np. bitą śmietaną. Jeśli jest twarde przed...