Pytanie Rozwiązane

Dlaczego kotlet mielony jest twardy

Ocena: 5/5

Kotlety wychodzą twarde, gdy mięso jest za chude. Właśnie dlatego nie robi się mielonych z wołowiny, a najlepszym mięsem do ich przygotowania jest cielęcina. Aby kotlety były miękkie i puszyste, dodaj do mięsa namoczoną w mleku bułkę. Pamiętaj również, by dobrze wyrobić masę.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Dlaczego kotlet mielony jest twardy”…

Jak zmiękczyć kotlety mielone

Kotlety wychodzą twarde, gdy mięso jest za chude. Właśnie dlatego nie robi się mielonych z wołowiny, a najlepszym mięsem do ich przygotowania jest cielęcina. Aby kotlety były miękkie i puszyste, dodaj do mięsa namoczoną w mleku bułkę. Pamiętaj również, by dobrze wyrobić masę.

Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie

Do mielonego należy dodać bułkę poznańską (tą z przedziałkiem), namoczoną w mleku lub wodzie, ale ledwo odciśniętą, prawie ociekającą – radzi jedna z forumowiczek. – Mięso po wyrobieniu, ma mieć luźną konsystencję – tak, aby ledwo dało się uformować kotlet. Wtedy mielone będą rewelacyjne.

Co dodać żeby kotlety mielone były soczyste

Do mielonego należy dodać bułkę poznańską (tą z przedziałkiem), namoczoną w mleku lub wodzie, ale ledwo odciśniętą, prawie ociekającą – radzi jedna z forumowiczek. – Mięso po wyrobieniu, ma mieć luźną konsystencję – tak, aby ledwo dało się uformować kotlet. Wtedy mielone będą rewelacyjne.

Kotlety mielone Magdy Gessler

Kajzerkę moczymy w mleku i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Przestudzoną cebulę, zmieloną bułkę, jajka, 50 ml wody i przyprawy dodajemy do mięsa. Dokładnie wszystko mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.