Pytanie Rozwiązane

Dlaczego kurki są gorzkie

Ocena: 5/5

Problem gorzkiego smaku występuje najczęściej przy kurkach mrożonych. Długi okres przechowywania sprzyja gorzknieniu grzybów. Aby temu zapobiec, przed zamrożeniem poddaj kurki obróbce cieplnej – zblanszuj je szybko we wrzątku. Po rozmrożeniu nie powinny mieć w sobie goryczy.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Dlaczego kurki są gorzkie”…

Jak uratować gorzkie kurki

Goryczce najlepiej zapobiega poddawanie grzybów działaniu wysokiej temperatury, więc doskonale sprawdzi się tu krótkie blanszowanie w gorącej wodzie. Trzeba pamiętać, by dodać do wody soli lub cukru, co uchroni ścianki grzybów przed rozpadaniem się i zapewni im jędrność.

Jak smażyć kurki

Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Wrzucamy kurki, smażymy przez około 5-10 minut, aż będą miękkie. W trakcie smażenia nie solimy kurek, nie chcemy bowiem, aby grzyby puściły wodę.

Co zrobić, żeby kurki nie były twarde

Następnie kurki należy wrzucić na 2 – 3 minuty na wrzątek. Odcedzić, wystudzić i zamrozić. W ten sposób pozbędziemy się naturalnej goryczki z kurek, którą mrożenie bez zblanszowania tylko utrwala. Grzyby, w tym również kurki, najlepiej jest mrozić w porcjach przeznaczonych do konkretnego dania.

Jak pozbyć się goryczy z grzybów

Goryczce najlepiej zapobiega poddawanie grzybów działaniu wysokiej temperatury, więc doskonale sprawdzi się tu krótkie blanszowanie w gorącej wodzie. Trzeba pamiętać, by dodać do wody soli lub cukru, co uchroni ścianki grzybów przed rozpadaniem się i zapewni im jędrność.

Jak gotować kurki

Kurki wrzucamy do zimnej wody zapewniając taką ilość wody, żeby grzyby były w całości nią przykryte. Kurki gotujemy przez 20–25 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody.

Czy można jeść gorzkie kurki

Trzeba pamiętać, by dodać do wody soli lub cukru, co uchroni ścianki grzybów przed rozpadaniem się i zapewni im jędrność. Gorzki smak kurek często jest też efektem zbyt długiego ich przechowywania. Aby ograniczyć ten problem, nie należy – jak już wspomniano – mrozić ich dłużej niż przez 3 miesiące.

Blanszowanie kurek

Na 1 kg kurek należy zagotować 3 l wody z 1 łyżeczką soli. Dzięki dodatkowi soli kurki pozostaną jędrne. Grzyby należy wrzucić do wrzątku i gotować 3 minuty, następnie odcedzić grzyby, przepłukać zimną wodą, aby przerwać gotowanie w ich wnętrzu i osuszyć.