Pytanie Rozwiązane

Dlaczego ogórek jest gorzki

Ocena: 5/5

Chyba każdy choć raz w życiu poznał gorzki smak ogórka w kanapkach, sałatce, czy chrupiąc ten zielony owoc w formie szybkiej i zdrowej przekąski. … Gorzki smak ogórków to skutek wysokiego poziomu kukurbitacynów – czyli związków chemicznych występujących w ogórkach w mniejszych lub większych ilościach.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Dlaczego ogórek jest gorzki”…

Czy gorzki ogórek jest szkodliwy

Kukurbitacyny to związki chemiczne należące do grupy steroidów. Ich wytwarzanie to naturalny mechanizm obronny rośliny, mający ustrzec ją przed szkodnikami. Dla niektórych gatunków zwierząt substancje te są trujące, dla innych – ze względu na gorzki smak, sprawiają, że roślina staje się nieatrakcyjną do zjedzenia.

Jak uratować gorzkie ogórki

Możesz pozbyć się nieprzyjemnego smaku, łuszcząc skórkę lub pocierając o siebie plasterki ogórka. Przed konserwowaniem doświadczone gospodynie domowe zalecają moczenie gorzkich owoców w zimnej wodzie przez 6-12 godzin. Dodanie przypraw do pikli wyeliminuje gorzki smak ogórków.

Dlaczego ogórki kiszone są gorzkie

Za gorycz ogórków odpowiadają kukurbitacyny. Jest to cała rodzina substancji występująca w różnych stężeniach w bardzo wielu roślinach i wywołująca ich gorzki smak. Występują one też we wszystkich ogórkach, jednak najczęściej ich stężenie jest tak niskie, że nie wyczuwamy gorzkiego smaku.

Dlaczego ogórek jest gorzki z jednej strony

Gorzki smak ogórków to skutek wysokiego poziomu kukurbitacynów – czyli związków chemicznych występujących w ogórkach w mniejszych lub większych ilościach. To właśnie stężenie tej substancji bezpośrednio wpływa na smak owoców.

Czy można jeść gorzkie ogórki

Kukurbitacyny to związki chemiczne należące do grupy steroidów. Ich wytwarzanie to naturalny mechanizm obronny rośliny, mający ustrzec ją przed szkodnikami. Dla niektórych gatunków zwierząt substancje te są trujące, dla innych – ze względu na gorzki smak, sprawiają, że roślina staje się nieatrakcyjną do zjedzenia.

Gorzkie ogórki

Gorzki smak ogórków to skutek wysokiego poziomu kukurbitacynów – czyli związków chemicznych występujących w ogórkach w mniejszych lub większych ilościach. To właśnie stężenie tej substancji bezpośrednio wpływa na smak owoców.