Pytanie Rozwiązane

Dlaczego pistacje są słone

Ocena: 5/5

Ich smak, który nie został poddany obróbce termicznej jest o wiele bardziej subtelny. Dodatek soli i prażenie sprawiają, że produkt jest bardziej trwały i można go łatwiej przechowywać. Dzięki temu nie jełczeją zbyt szybko. Ponadto również posmak orzechów staje się bardziej wyostrzony i wytrawny.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Dlaczego pistacje są słone”…

Czemu pistacje są drogie

Do momentu, w którym drzewo będzie w pełni dojrzeje i wyda możliwie najobfitszy plon, musi minąć około 15-20 lat. Większość drzewek produkuje rocznie około 30 kilogramów pistacji. … Pistacje są bowiem zbyt delikatne i podatne na zgniecenie.

Czy pistacje są zdrowe

Pistacje są doskonałym źródłem miedzi i manganu, zawierają też sporo fosforu. Orzechy te dostarczają organizmowi również inne wartościowe składniki odżywcze – w stosunku do swojej wartości kalorycznej, zawierają znaczne ilości potasu i magnezu.

Pistacje jak rosną

Drzewo pistacjowe wydaje orzechy co dwa lata. Zebrane są one w kiście na kształt winorośli. Dojrzałe orzechy rozpoznajemy po skorupce – gdy nasiono rośnie, rozpycha ją i doprowadza do jej pęknięcia. Zbiorów pistacji dokonuje się obecnie przy użyciu specjalnych maszyn, które strząsają orzechy z drzew.

Prażenie pistacji

Najpierw nagrzej patelnię, najlepiej taką o grubym dnie. W pierwszej kolejności wsyp pistacje, potem dodaj płaską łyżkę oleju ryżowego. Przez 10 minut pozwól pistacjom się uprażyć, mieszając drewnianą łyżką co minutę.

Czy pistacje są naturalnie słone

Pistacje wyróżniają się ciekawym smakiem, który docenia każdy miłośnik orzechów. Ich smak, który nie został poddany obróbce termicznej jest o wiele bardziej subtelny. Dodatek soli i prażenie sprawiają, że produkt jest bardziej trwały i można go łatwiej przechowywać. Dzięki temu nie jełczeją zbyt szybko.