Pytanie Rozwiązane

Dlaczego woda w bałtyku jest słona

Ocena: 5/5

Od razu chciałam odpowiedzieć, że odpowiedzialny za to zjawisko jest halit, którego główny składnik – chlorek sodu – nadaje słony smak. Halit jest jednym z budulców skał, które woda morska wypłukuje i rozpuszcza stając się przez to sama słona.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Dlaczego woda w bałtyku jest słona”…

Dlaczego woda jest słona

Morza i oceany mają ogromną powierzchnię, która stale paruje. Woda paruje, ale sól jest za ciężka i zostaje więc pozostała woda robi się coraz bardziej słona. Jest tak słona, ze nasze języki czują tę sól. W krajach ciepłych gdzie morza szybciej parują wody są bardziej słone.

Dlaczego woda w morzu jest słona dla dzieci

Morza i oceany mają ogromną powierzchnię, która stale paruje. Woda paruje, ale sól jest za ciężka i zostaje więc pozostała woda robi się coraz bardziej słona. Jest tak słona, ze nasze języki czują tę sól. W krajach ciepłych gdzie morza szybciej parują wody są bardziej słone.

Skąd sól w morzu

Nasza sól, którą używamy w kuchni to własnie halit. W skałach jest bardzo dużo halitu oraz innych słonych minerałów. Woda morska wciska się w skały i rozpuszcza je. Duża ilość soli dostaje się również do morza z lawy pochodzącej z wybuchów podmorskich wulkanów.

Morze Martwe dlaczego jest słone

Morze Martwe jest jeziorem bezodpływowym, a jedyną rzeką zasilającą jest Jordan. Otoczenie suchej pustyni powoduje, że wody jeziora parują szybciej niż wody otwartych akwenów, pozostawiając ogromne ilości wytrąconej soli – wyjaśnia MDSRC.

dlaczego woda w morzu jest słona a w jeziorze słodka

Zarówno wody morskie, jak i słodkie zawierają sole, ale w wodach słodkich jest ich znacznie mniej, stąd smak soli pozostaje niewyczuwalny. Woda rzeczna, przepływając przez skały, piaski, glebę, wypłukuje z nich sole. Głównymi solami występującymi w wodach słodkich są węglany (w wodach morskich chlorki).

Które morze nie jest słone

Bałtyk nie jest bardzo słonym morzem. Jego średnie zasolenie wynosi około 7 promili, czyli 7 części soli na 1000 części wody.