Pytanie Rozwiązane

Fruktoza gdzie występuje

Ocena: 5/5

Fruktoza w stanie wolnym występuje przede wszystkim w owocach, a także w miodzie i nektarach kwiatowych. Jej niewielkie ilości spotykane są również w warzywach. Głównym źródłem fruktozy w codziennej diecie człowieka jest cukier (sacharoza) oraz syropy fruktozowe: kukurydziany i glukozowo-fruktozowy.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Fruktoza gdzie występuje”…

Dieta bez fruktozy jadłospis

Dozwolone są małe porcje pszenicy, jęczmienia, soi, jogurtów owocowych i innych produktów mlecznych z dodatkiem owoców. Można z umiarem spożywać syrop klonowy i z agawy. Najzdrowsze są produkty naturalne bez dodatków. Zespół złego wchłaniania fruktozy zmusza do rezygnacji z wielu owoców i warzyw.

Sacharoza gdzie występuje

Sacharoza znajduje się w takich produktach jak: płatki śniadaniowe, jogurty owocowe, dosładzane owoce suszone, dżemy, konfitury, powidła, wypieki, cukierki czy wyroby czekoladowe. Mnogość produktów bogatych w sacharozę powinna wpłynąć na ograniczanie dodatkowego słodzenia innych pokarmów czy napojów.

Fruktoza owoce

Wolna fruktoza znajduje się przede wszystkim w miodzie, owocach i warzywach. Głównymi źródłami wśród owoców są winogrona, gruszki, jabłka, jagody i śliwki oraz owoce suszone, a wśród warzyw pomidory, pory, kapusta, brukselka, dynia, cebula i rośliny strączkowe.

Fruktoza zastosowanie

Fruktoza w przemyśle wykorzystywana jest jako konserwant i substancja słodząca: w przemyśle spożywczym jest szeroko stosowana jako substytut cukru w postaci krystalicznej, jak i syropów np. syrop fruktozowy, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop fruktozowo-glukozowy, syrop z agawy. jako substrat w przemyśle farmaceutycznym.

Fruktoza, a glukoza

Fruktoza jest słodsza niż glukoza, jednak dla człowieka różnice między tymi cukrami mają znacznie poważniejsze konsekwencje. Glukoza jest natychmiast przekształcana w energię i zaspokaja poczucie głodu, natomiast fruktoza jest magazynowana w postaci tkanki tłuszczowej i zwiększa apetyt na słodycze.