Pytanie Rozwiązane

Gdzie jest wapń

Ocena: 5/5

Wapń (Ca) jest głównym składnikiem mineralnym w organizmie człowieka. Około 99% wapnia znajduje się w kościach i zębach, których jest podstawowym materiałem budulcowym. Pozostała ilość tego pierwiastka zawarta jest w tkankach miękkich oraz w płynach ustrojowych.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Gdzie jest wapń”…

Roślinne źródła wapnia

Kapusta pekińska, jarmuż, brokuły, collards, mustard greens, tofu wzbogacone wapniem, navy beans, fasola biała, migdały, tahini, suszone figi i produkty wzbogacone, takie jak mleko roślinne, są znaczącymi źródłami wapnia.

Gdzie wapń oprócz nabiału

Roślinne nienabiałowe źródła wapnia to głównie sezam, pasta tahini, nasiona chia, mak, figi suszone, migdały, masło i mleko migdałowe, siemię lnianie, orzechy brazylijskie, laskowe i pistacjowe, czosnek, zielone warzywa (brokuły, brukselka, natka pietruszki, jarmuż), warzywa strączkowe (soja, fasola, fasola szparagowa) …

Warzywa bogate w wapń

Większe ilości wapnia zawierają również niektóre warzywa – jarmuż, szczypior, kapusta, natka pietruszki, koper oraz brukselka, brokuły i fasolka szparagowa. Wapń występuje także w orzechach – laskowe mają go najwięcej. Również niektóre suszone owoce – figi, morele, rodzynki – zawierają sporo tego składnika.

Owoce bogate w wapń

Wapń występuje także w orzechach – laskowe mają go najwięcej. Również niektóre suszone owoce – figi, morele, rodzynki – zawierają sporo tego składnika. Do produktów o najwyższej zawartości wapnia należy mak (ok. 1300mg/ 100g).