Pytanie Rozwiązane

Ile czasu piec całego kurczaka

Ocena: 5/5

Przyjmuje się około 60 minut na kilogram masy kurczaka; jeśli więc kurczak waży np. 1½ kg, trzeba go piec ok. 90 minut. Optymalna waga kurczaka do pieczenia w całości to 1-1,5 kg.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Ile czasu piec całego kurczaka”…

Jak piec kurczaka w piekarniku z termoobiegiem

Jak piec kurczaka? Tuszkę kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 180ºC (piekarnik z termoobiegiem: 170ºC) – w gorącym powietrzu powierzchnia mięsa zetnie się i zatrzyma soki, dzięki czemu kurczak po upieczeniu będzie miękki i soczysty.

Ile piec kurczaka w piekarniku w naczyniu

Naczynie żaroodporne przykryte pokrywką włożyć do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę 200C – grzałka góra-dół; środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu. Piec 40 minut bez zdejmowania pokrywki.

Jak piec kurczaka w całości

Piekarnik rozgrzewamy przez 10 minut do 200 stopni i wkładamy kurczaka. Pieczemy przez 40 minut w 190 stopniach, po czym wyjmujemy i przewracamy piersią do góry. Pieczemy przez kolejne 40 minut w tej samej temperaturze, podlewając go wytworzonym sosem.

Jak upiec kurczaka w piekarniku żeby nie był suchy

Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wlać na dno około szklanki wody – dzięki temu zabiegowi kurczak za bardzo nie wyschnie. Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec około 1,5 godziny. Ja zawsze piekę kurczaka z termometrem – powinien mieć 85 stopni w najgrubszej części mięsa.

Jak długo piec udka z kurczaka

Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Ułożyć udka (skórką do góry) w naczyniu żaroodpornym razem z całą marynatą, na wierzchu można położyć wiórki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez 40 – 45 minut (udźce) i ok. 1 godziny i 15 minut (całe uda- ćwiartki).

Czy kurczaka piec pod przykryciem

Aby mięso kurczaka nie wysychało, najlepiej piec pod przykryciem. Przed końcem pieczenie, ok 15-20 minut, nalezy je zdjąć. Aby kurczak miał złocistą skórkę, należy posmarować go stopionym masłem lub miodem, na około 15 minut przed końcem pieczenia, po zdjęciu przykrycia.

Jak piec udka kurczaka w piekarniku z termoobiegiem

Udka piecze się, w zależności od ich wielkości, około 1,5 do 2 godzin. Czas ten może się wydłużyć lub skrócić, w zależności od tego, jaką temperaturę ustawimy. Warto pamiętać także o tym, iż użycie termoobiegu znacznie skraca czas pieczenia, lecz także może doprowadzić do wysuszenia się mięsa.