Pytanie Rozwiązane

Ile czasu piec polędwiczki wieprzowe w folii

Ocena: 5/5

Polędwiczkę włożyć do rękawa foliowego do pieczenia. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec 40 minut w 190 stopniach, co jakiś czas obracając rękaw. Na 10 minut przed wyjęciem rozciąć rękaw.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Ile czasu piec polędwiczki wieprzowe w folii”…

Jak długo piec polędwiczki wieprzowe w rękawie

Polędwiczkę włożyć do rękawa foliowego do pieczenia. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec 40 minut w 190 stopniach, co jakiś czas obracając rękaw. Na 10 minut przed wyjęciem rozciąć rękaw.

Polędwiczki wieprzowe pieczone w folii aluminiowej w piekarniku

Połóż na folii podsmażoną polędwiczkę, na niej masło (pokrój na mniejsze kawałki i drobno posiekane świeże zioła. Zawiń folię szczelnie i wstaw polędwiczkę do piekarnika. Piecz polędwiczkę od 15 do 25 minut w zależności od jej wielkości, grubości i pożądanego stopnia upieczenia.

Polędwiczki wieprzowe w całości

Piecz polędwiczkę od 15 do 25 minut w zależności od jej wielkości, grubości i pożądanego stopnia upieczenia. Moja średnia polędwiczka potrzebowała dokładnie 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw polędwiczkę, lekko poluzuj folę aluminiową tylko tyle aby uszła para z pakunku i pozostaw na 5-10 minut.

Polędwiczka wieprzowa różowa w środku

Aby mięso było kruche i delikatne nie można zbytnio przedłużać czasu pieczenia – najlepsza polędwica wychodzi wówczas, gdy w środku jest delikatnie różowa, choć nie brakuje zwolenników tego dania w wersji krwistej i dobrze wypieczonej.

Soczyste polędwiczki wieprzowe pieczone

Polędwicę obsmażamy z obu stron na patelni z odrobiną oleju na delikatnie rumiany kolor. Podczas smażenia delikatnie oprószamy mięso solą, a następnie wkładamy je do rękawa, dodajemy pozostałą część marynaty, cebulę pokrojoną w piórka* i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy przez około 30 minut.

Jak smażyć polędwiczki żeby były miękkie

Przede wszystkim na dobrze rozgrzanym oleju. Miej na oku kuchenny zegar! Polędwiczki należy smażyć 3-4 minuty z każdej strony do momentu aż zarumienią się. Pewność, że są gotowe zyskasz w momencie, gdy z mięsa zacznie wydobywać się bezbarwny płyn.

Polędwica wieprzowa z piekarnika w naczyniu

Polędwiczkę razem z folią ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Po bokach ułożyć ziemniaki, kawałki papryki, cebuli i oprószyć warzywa solą oraz skropić octem balsamicznym. Tak przygotowane mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni piec około 60 minut. Podawać z ulubioną surówką.