Pytanie Rozwiązane

Ile gotować zielone szparagi

Ocena: 5/5

Szparagi wstaw pionowo do wysokiego garnka, wlej wodę tak, aby główki wystawały nad jej powierzchnię. Dodaj 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę soli i odrobinę masła. Zielone szparagi gotuj około 3-4 minut, a białe około 7 minut. Uważaj, aby nie gotować ich zbyt długo.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Ile gotować zielone szparagi”…

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody

W garnku należy zagotować wodę z solą i cukrem, a następnie wrzucić przygotowane szparagi. Białe szparagi gotujemy średnio 3-4 minuty, zielone około 2 minut. Po ty czasie warzywa należy zahartować, czyli przełożyć do lodowatej wody (najlepiej z dodatkiem lodu w kostkach), aby zatrzymać proces gotowania.

Szparagi zielone przepisy na obiad

Odpowiednio krótkie gotowanie szparagów sprawi, że nie będą one łykowate ani włókniste. Będą za to chrupiące, jędrne (al dente) i cały czas zielone. Posmarowane oliwą szparagi można zgrillować na patelni grillowej. Można je piec w piekarniku posypane solą, pieprzem i wysmarowane oliwą (220 st.

Prosty przepis na szparagi zielone

Układam szparagi na patelni, jeden obok drugiego i zalewam wodą do połowy, dodaję sól. Duszę ok 5 minut aż delikatnie zmiękną. Zmniejszam ogień, dodaję masło i podgrzewam aż się rozpuści. Delikatnie mieszam szparagi tak, żeby dokładnie obtoczyć je w maśle i gotowe!

Szparagi zielone

Świeże szparagi gotuje się na parze przez ok. 4 minuty lub w małej ilości osolonej wody przez ok. 3 minuty. Szparagi należy wcześniej umyć i odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu).

Ile gotować szparagi

Szparagi wstaw pionowo do wysokiego garnka, wlej wodę tak, aby główki wystawały nad jej powierzchnię. Dodaj 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę soli i odrobinę masła. Zielone szparagi gotuj około 3-4 minut, a białe około 7 minut. Uważaj, aby nie gotować ich zbyt długo.

Jak gotować szparagi białe

Grubość białych pędów szparagów wpływa również na czas ich gotowania. Zielone gotujemy bowiem ok. 2-3 minut, białe zaś nawet 12 minut!