Biały cukier zawiera ponadto mniej kalorii niż miód – 1 łyżeczka cukru to ok. 16 kcal, podczas gdy 1 łyżeczka miodu zawiera prawie 23 kcal, co stanowi ok. 2% dziennego zapotrzebowania energetycznego dla kobiety, które wynosi 2000 kcal.
Niestety w obu tych słodkościach znajdziemy glukozę i fruktozę, które wspomagają odkładanie się tłuszczyku pod skórą. No cóż, nie można mieć przecież wszystkiego. Warto jednak pamiętać, że chociaż miód – jak wszystkie słodkości – jest tuczący, spożywamy go głównie dla jego właściwości zdrowotnych.
Ile miodu dziennie
Jeśli lubimy jego smak i chcemy zadbać o zdrowie możemy przyjmować dziennie 40-100 g miodu, który przelicza się również jako 1 g na 1 kg masy ciała. U dzieci w wieku 3-18 lat zaleca się przyjmowanie dziennie 15-50 g miodu, a najmłodsze dzieci powyżej 1 roku życia nie powinny przekraczać dawki ok. 7,5 g dziennie.
Miód rzepakowy kcal
Ze względu na łatwą przyswajalność jest wskazany dla osób dbających o wagę. Choć 100 g miodu rzepakowego dostarcza ponad 300 kcal, są one dość szybko spalane przez organizm. Jednak osoby z cukrzycą powinny na ten miód, podobnie jak na inne miody, uważać, ponieważ ma wysoki indeks glikemiczny.
Miód dla dzieci w jakim wieku WHO, American Academy of Pediatrics i National Honey Board, Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci zalecają,̨ aby nie podawać́ miodu niemowlętom poniżej 12 miesiąca życia, ponieważ może u nich...
Dlaczego miód się nie krystalizuje Miody, które nie ulegają krystalizacji są w reguły zafałszowane i sztuczne. Wyjątek może stanowić tutaj miód akacjowy, który ze względu na dużą zawartość fruktozy bardzo długo pozostaje płynny, ale finalnie...
Dlaczego miód jest twardy Im więcej glukozy jest w miodzie, tym szybsza krystalizacja – dlatego najszybciej krystalizuje miód rzepakowy, zawierający 44,6% tego cukru. ... 26% glukozy. Na tempo krystalizacji wpływa także zawartość wody –...
Jaki miód jest najzdrowszy dla dzieci Miodem szczególnie polecanym dzieciom jest miód malinowy, który ma takie same właściwości jak sok z malin. Zalecany jest na infekcje, ale i przy niedokrwistości oraz nieżycie żołądka. Dobrym pomysłem jest...
Jaki miód na choroby płuc W leczeniu chorób układu oddechowego najlepiej stosować miód lipowy, który działa antyseptycznie i uspokajająco. W chorobach przebiegających z wysoka temperaturą i kaszlem, dla spotęgowania jego działania, podaje się go w...
Dlaczego miód sfermentował Podczas procesu krystalizacji w miodzie tworzy się sieć kryształków glukozy, a między nimi znajdują się składniki płynne, do których zalicza się wodę i fruktozę. Im więcej wody znajduje się w...
Czy miód można trzymać w lodówce? Należy pamiętać, żeby ta temperatura nie była wyższa niż 20 stopni. Sporo osób zastanawia się czy miód można przechowywać w lodówce. Nie jest to błąd. Trzeba tylko pamiętać, aby miód...
Dlaczego miód się krystalizuje Im większa w nim będzie zawartość glukozy w stosunku do ilości wody, tym prędzej nasz miód skrystalizuje. Analogicznie, im zawartość glukozy w stosunku do ilości wody w miodzie będzie niższa,...
Jaki miod na nerwice Oprócz właściwości antybiotycznych, ma zbawienny wpływ na układ nerwowy – ułatwia zasypianie, normuje ciśnienie, łagodzi stres, stany depresyjne i nerwice....