Pytanie Rozwiązane

Ile piec łopatkę w piekarniku

Ocena: 5/5

Najpierw piec 15 minut w temperaturze 220°C, a następnie około 1,5 godziny w 180°C. Czas pieczenia oblicza się według wzoru: 15 minut na zrumienienie oraz po 1 godzinie na każdy kilogram mięsa. Pod koniec pieczenia rękaw rozciąć, aby wierzch łopatki mógł się zrumienić.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Ile piec łopatkę w piekarniku”…

Ile piec łopatkę w naczyniu żaro

Przed wstawieniem do piekarnika podlej bulionem. Piecz w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180°C około 2 godziny. Po upieczeniu odstaw mięso, aby „odpoczęło” przez 20 minut.

Miękka łopatka wieprzowa

W żeliwnym garnku mocno rozgrzać olej, włożyć całe mięso i obsmażyć krótko z każdej strony, aby zamknąć soki. Zmniejszyć ogień, dodać cebule, a gdy się zeszkli dolać szklankę wody, przykryć i dusić około godziny. W połowie duszenia sprawdzić, czy do wytworzonego sosu nie trzeba dolać trochę wody.