Pytanie Rozwiązane

Ile piec marchewke w piekarniku

Ocena: 5/5

Na formę do pieczenia wykładam papier (marchew potrafi się przylepiać) i rozkładam marchewki. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na 25-35 minut. Lubię, gdy jest lekko przyrumieniona. Marchewka z piekarnika nadaje się świetnie jako element obiadu lub samodzielnie na wege kanapki :D.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Ile piec marchewke w piekarniku”…

Marchewka pieczona w piekarniku

Przy pomocy silikonowego pędzelka smarować połówki marchewek z obu stron i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać solą morską i oprószyć pieprzem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut (w zależności od wielkości marchewek) w temperaturze 180°C.

Marchewka pieczona w folii

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy pokrojoną marchewkę. Wlewamy zawartość miseczki i dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 20 minut bez przykrycia.

Pieczona marchewka z miodem

Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Marchewki obrać, umieścić w misce i dodać oliwę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Wymieszać dokładnie, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40-50 minut aż marchewki się skarmelizują i zmiękną.

Pieczoną marchewka na patelni

Marchewki kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (warto jest użyć tłuszczu pozostałego ze smażenia mięsa) wrzucamy plasterki. Smażymy na średnim ogniu około 20 minut, aż marchewką nabierze ciemniejszego koloru. Sporadycznie mieszamy.

Ziemniaki i marchewka z piekarnika

Ziemniaki przemieszać z cebulą i marchewką, dodać sól, pieprz, wlać wodę, dodać liść laurowy i dodać trochę oleju. 5. Pieczemy w rozgrzanym do 200 C piekarniku w ciągu 50 minut.

Marchewka pieczona do obiadu

W kubku łączę olej z cynamonem, papryką, solą i czosnkiem oraz porwanymi listkami rozmarynu. Wlewa olej do marchwi i mieszam dłonią w rękawiczce. Na formę do pieczenia wykładam papier (marchew potrafi się przylepiać) i rozkładam marchewki. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na 25-35 minut.

Pieczona marchewka Jadłonomia

Marchewki obieram, delikatnie skrapiam oliwa i piekę w 180 stopniach przez 45 minut. Chwilę studzę, kroję na mniejsze kawałki i blenduję ze wszystkimi przyprawami. Uwielbiam posypaną czarnuszką i sezamem albo po prostu z rozsmarowaną bez żadnych dodatków na świeżej grzance.