Pytanie Rozwiązane

Jak długo gotować bób

Ocena: 5/5

Gdy woda zacznie się gotować, dosyp szczyptę soli i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu około 15–20 minut (aż ziarna bobu zmiękną, a skórka stanie się pomarszczona). Starszy bób będzie wymagał dłuższego czasu gotowania.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak długo gotować bób”…

Błędy przy gotowaniu bobu

Odpowiedź jest prosta – skórka bobu nie zaszkodzi naszemu organizmowi, jeśli będzie to młody bób. W przypadku starych ziaren skórka jest zazwyczaj ciężkostrawna. Warto wiedzieć, że skórka bobu nie ma zbyt wielu wartości odżywczych, dlatego nie musimy martwić się, że posiłek będzie mniej zdrowy, gdy je wyrzucimy.

Jak podawać bób

Zalety tej rośliny to nie tylko wspaniały smak, ale również prawdziwe bogactwo składników odżywczych. W przypadku odmiany warzywnej bób doskonale będzie się prezentował razem ze szpinakiem, rukolą, szparagami, jarmużem, a także drobniejszymi: koperkiem, natką pietruszki i bazylią.

Z czym jeść bób

W przypadku odmiany warzywnej bób doskonale będzie się prezentował razem ze szpinakiem, rukolą, szparagami, jarmużem, a także drobniejszymi: koperkiem, natką pietruszki i bazylią. Podczas przygotowywania dania można część bobu zblendować, tworząc tym samym aromatyczny sos.

Wodą po gotowaniu bobu

Po ugotowaniu bobu zmyj od razu naczynia, garnek, przetrzyj kuchenkę, zlew. Woda z bobu zawiera bardzo trudne do wyczyszczenia barwniki pochodzące z warzywa. Ceramiczne talerze zalane wodą z bobu (szczególnie tego z brązową szumowiną) po paru godzinach od wyschnięcia nie nadają się do wyczyszczenia.

Jak gotować bób

Umyty pod bieżącą wodą bób umieść w garnku i zalej wodą (której powinno być dwa razy więcej niż bobu). Dosyp płaską łyżeczkę cukru. Gdy woda zacznie się gotować, dosyp szczyptę soli i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu około 15–20 minut (aż ziarna bobu zmiękną, a skórka stanie się pomarszczona).

Jak gotować bób mrożony

A jak gotować bób mrożony? O ile świeże ziarna gotuje się od 15 do nawet 40 minut w zależności od ich „wieku”, o tyle w przypadku bobu mrożonego, wystarcza mu przeważnie 20 minut w osolonej, wrzącej wodzie. Dłuższe gotowanie może pozbawić ziarna zwartej konsystencji i zamienić je w jednolitą maź.

Bób przepisy

Ugotowany bób odcedzam na sicie i lekko przelewam zimną wodą, aby zakończyć proces gotowania. Obieram go z łupin lub pozostawiam w nich, zależnie jaką mam fantazję. Sos na bazie masła, czosnku, papryki i koperku mieszam z bobem i już. Podaję!