Pytanie Rozwiązane

Jak długo gotować brukselkę w wodzie

Ocena: 5/5

Zamiast cukru do wody można dodać również mleko lub piętkę chleba. Brukselkę gotujemy bez przykrycia (w przeciwnym razie gromadzące się w garnku gorzkie gazy siarkowe przenikną do warzywa). Czas gotowania to około 5 do 8 minut od ponownego wrzenia wody.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak długo gotować brukselkę w wodzie”…

jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka

Najprostszym sposobem na pozbycie się goryczki jest zamrożenie brukselki. Jeśli jednak chcesz ugotować świeże brukselki, to delikatnie posól i posłodź wodę w garnku. Aby pozbyć się gorzkiego smaku, możesz także odlać połowę wody w trakcie gotowania i uzupełnić ją świeżą, wrzącą wodą z czajnika.

Najsmaczniejsza brukselka

Na patelni o grubym dnie podgrzałam masło, podsmażyłam na nim czosnek, wsypałam kapustę i posoliłam delikatnie – nie zabijamy smaku brukselki. Najpierw ją mocno podsmażyłam a potem lekko smażyłam na wolnym ogniu. Kapusta była wilgotna gdy wrzucałam ją na patelnię, dlatego smażyła się i dusiła jednocześnie.

Jak podawać brukselkę

Jak podawać brukselkę i z czym ją jeść? Ugotowaną i zahartowaną brukselkę wystarczy polać rozpuszczonym w rondelku masłem. Tak przygotowany dodatek serwuje się z porcją mięsa i ziemniakami z wody lub ryżem.

Ile gotować brukselkę na parze

Gotuję na parze (w parowarze lub durszlaku ustawionym na garnku i przykrytym), około 10–15 minut.

Brukselka z bułką tartą I czosnkiem

Na patelni roztapiamy 3 łyżki masła czosnkowego i przesmażamy na nim bułkę tartą na złoty kolor. Lekko solimy. Dodajemy roztarte ząbki czosnku. Ugotowaną i odcedzoną brukselkę polewamy masłem z tartą bułką i podajemy gorące.

Jak długo gotować brukselkę

Trzonki brukselek natnij na krzyż, dzięki czemu szybciej zmiękną podczas gotowania. Świeże warzywa gotuj od 4 do 6 minut, natomiast mrożone gotuj ok. 7 minut. Brukselka powinna być ugotowana al dente, czyli powinna być lekko twarda – lepiej smakuje i wygląda na talerzu.