Zamiast cukru do wody można dodać również mleko lub piętkę chleba. Brukselkę gotujemy bez przykrycia (w przeciwnym razie gromadzące się w garnku gorzkie gazy siarkowe przenikną do warzywa). Czas gotowania to około 5 do 8 minut od ponownego wrzenia wody.
Najprostszym sposobem na pozbycie się goryczki jest zamrożenie brukselki. Jeśli jednak chcesz ugotować świeże brukselki, to delikatnie posól i posłodź wodę w garnku. Aby pozbyć się gorzkiego smaku, możesz także odlać połowę wody w trakcie gotowania i uzupełnić ją świeżą, wrzącą wodą z czajnika.
Najsmaczniejsza brukselka
Na patelni o grubym dnie podgrzałam masło, podsmażyłam na nim czosnek, wsypałam kapustę i posoliłam delikatnie – nie zabijamy smaku brukselki. Najpierw ją mocno podsmażyłam a potem lekko smażyłam na wolnym ogniu. Kapusta była wilgotna gdy wrzucałam ją na patelnię, dlatego smażyła się i dusiła jednocześnie.
Jak podawać brukselkę
Jak podawać brukselkę i z czym ją jeść? Ugotowaną i zahartowaną brukselkę wystarczy polać rozpuszczonym w rondelku masłem. Tak przygotowany dodatek serwuje się z porcją mięsa i ziemniakami z wody lub ryżem.
Ile gotować brukselkę na parze
Gotuję na parze (w parowarze lub durszlaku ustawionym na garnku i przykrytym), około 10–15 minut.
Brukselka z bułką tartą I czosnkiem
Na patelni roztapiamy 3 łyżki masła czosnkowego i przesmażamy na nim bułkę tartą na złoty kolor. Lekko solimy. Dodajemy roztarte ząbki czosnku. Ugotowaną i odcedzoną brukselkę polewamy masłem z tartą bułką i podajemy gorące.
Jak długo gotować brukselkę
Trzonki brukselek natnij na krzyż, dzięki czemu szybciej zmiękną podczas gotowania. Świeże warzywa gotuj od 4 do 6 minut, natomiast mrożone gotuj ok. 7 minut. Brukselka powinna być ugotowana al dente, czyli powinna być lekko twarda – lepiej smakuje i wygląda na talerzu.
Podobne pytania:
Jak długo gotować brukselkę Trzonki brukselek natnij na krzyż, dzięki czemu szybciej zmiękną podczas gotowania. Świeże warzywa gotuj od 4 do 6 minut, natomiast mrożone gotuj ok. 7 minut. Brukselka powinna być ugotowana al...
Brukselka gotowanie jak długo Przed gotowaniem obierz delikatnie żółte, zewnętrzne warstwy brukselki. Trzonki brukselek natnij na krzyż, dzięki czemu szybciej zmiękną podczas gotowania. Świeże warzywa gotuj od 4 do 6 minut, natomiast mrożone gotuj...
Jak długo gotuje się ziemniaki Jeżeli chcemy podać je w całości, wystarczy około 20 minut, natomiast jeśli ich przeznaczeniem jest puree, będą potrzebować nieco więcej czasu. Młode i małe ziemniaki będą gotowe już po 10-15...
Jak długo gotować buraczki Całe buraki powinny być przykryte. Gotuję przez około 40-60 minut zależnie od wielkości. Małe buraki będą ugotowane po 30 minutach duże i bardzo duże wymagają więcej czasu. Lekko nakłuwam buraka,...
Ziemniaki ile gotować Jeżeli chcemy podać je w całości, wystarczy około 20 minut, natomiast jeśli ich przeznaczeniem jest puree, będą potrzebować nieco więcej czasu. Młode i małe ziemniaki będą gotowe już po 10-15...
Jak długo gotować buraczki czerwone Bez obierania układam buraki w dużym garnku i dopełniam wodą. Całe buraki powinny być przykryte. Gotuję przez około 40-60 minut zależnie od wielkości. Małe buraki będą ugotowane po 30 minutach...
Ile gotuja sie ziemniaki Jeżeli chcemy podać je w całości, wystarczy około 20 minut, natomiast jeśli ich przeznaczeniem jest puree, będą potrzebować nieco więcej czasu. Młode i małe ziemniaki będą gotowe już po 10-15...
Jak długo gotować buraki Bez obierania układam buraki w dużym garnku i dopełniam wodą. Całe buraki powinny być przykryte. Gotuję przez około 40-60 minut zależnie od wielkości. Małe buraki będą ugotowane po 30 minutach...
Jak długo gotować makaron Ile gotować makaron, by był al dente? By mieć pewność ze ugotowany przez nas makaron jest właśnie al dente należy przestrzegać zaleceń producenta podanych na opakowaniu. W zależności od rodzaju...
Ile się gotują ziemniaki Jeżeli chcemy podać je w całości, wystarczy około 20 minut, natomiast jeśli ich przeznaczeniem jest puree, będą potrzebować nieco więcej czasu. Młode i małe ziemniaki będą gotowe już po 10-15...