Pytanie Rozwiązane

Jak długo gotować ciecierzycę w szybkowarze

Ocena: 5/5

Czas gotowania namoczonej cieciorki w zwykłym garnku wynosi 1-1,5 godziny, z kolei czas gotowania namoczonej ciecierzycy w szybkowarze tylko 12 minut!

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak długo gotować ciecierzycę w szybkowarze”…

Jak długo gotować ciecierzycę

Po włożeniu strączków do garnka dolewamy około 3 razy więcej wody i zaczynamy gotowanie. Jak długo gotować ciecierzycę? Czas liczymy od momentu zagotowania wody. Gotowanie cieciorki, najlepiej pod przykryciem, powinno trwać około 80 minut.

Ile gotować ciecierzycę z puszki

Po prostu ideał na ciężkie, kryzysowe czasy! Ciecierzyca z puszki jest gotowa do użycia, suszoną trzeba najpierw namoczyć – przez 12 godzin w przegotowanej zimnej wodzie (jedna szklanka ziarna na 3 szklanki wody). Potem cieciorkę gotujemy – „podręcznikowo” minimum półtorej godziny.

Gotowanie ciecierzycy bez moczenia

Jeżeli chcemy przygotować cieciorkę na szybko, bez namaczania, wystarczy przesypać ją do wrzącej wody i zagotować do miękkości.

Ciecierzyca jak gotować szybko

Ciecierzycę zalewam na noc wodą (8-14 godzin) i odstawiam do namoczenia. Namaczanie pomaga równomiernie i szybciej ugotować ciecierzycę następnego dnia. W trybie przyspieszonym ciecierzycę można namoczyć w wodzie i od razu zagotować całość, a następnie, na dużym ogniu, gotować jeszcze przez 2-3 minuty i zdjąć z ognia.

Puszka ciecierzycy ile to suchej

Aby przygotować 1 porcję hummus, tak jak jest w tym przepisie, potrzeba 240 g ugotowanej ciecierzycy, czyli tyle samo ile jest w 1 puszce po odsączeniu ciecierzycy z wody. Można także ugotować ciecierzycę samemu, wtedy potrzeba 0,5 szklanki suchej ciecierzycy.

Jak ugotować ciecierzycę na hummus

Namoczoną przez noc ciecierzycę odcedzić i opłukać. Zalać dużą ilością świeżej wody, dodać łyżeczkę sody i zagotować. Gotować przez około 40 – 60 minut lub do czasu, kiedy pojedyncze ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach i będzie maślane w środku – nie może być białe i suche wewnątrz.

Wodą po moczeniu ciecierzycy

Aquafaba, choć brzmi bardzo egzotycznie, to nic innego jak woda pozostająca po odcedzeniu ciecierzycy ze słoika lub puszki bądź woda pozostała z gotowania ciecierzycy (często po odparowaniu nadmiaru wody). Nie ma ona smaku jaj, ale przy ubijaniu zachowuje się jak piana z białek.