Pytanie Rozwiązane

Jak długo gotować fasolę jaś

Ocena: 5/5

Garnek wstawiam na gaz i zagotowuje bez pokrywki. Tak gotuję na dużym gazie przez 10 minut. Następnie przykrywam pokrywkę i gotuję 60-90 minut, zależnie, czy jest to odmiana Piękny Jaś czy drobniejsza na przykład Perłowa. Po 60 minutach wyławiam jedną fasolę i próbuję.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak długo gotować fasolę jaś”…

Ile moczyć fasolę do fasolki po bretońsku

Fasolę wsypuję do garnka i zalewam poczwórną ilością wody. Zależnie od gatunku moczę 8-12 godzi. Fasolę białą moczę przez noc. Generalnie zasada jest taka, że żadnej fasoli bez względu na gatunek nie powinno się moczyć ponad 12 godzin, ponieważ po tym czasie zaczynają się procesy fermentacyjne.

Ile gotować fasolę

Zagotować wodę z fasolą – bez przykrycia. Chwilę pogotować w wysokiej temperaturze – około 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę i gotować (pod przykryciem) jeszcze przez 30 do 60 minut – zależnie od gatunku. Czym grubsza fasola, tym dłużej gotujemy.

Młoda fasola jaś jak gotować

Fasolę płuczę, przekładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję, aż będzie prawie miękka (około 40 minut, ale czas gotowania może być różny w zależności od świeżości ziaren). W razie potrzeby uzupełniam wodę, żeby fasola była całkowicie zanurzona w wodzie.

Co dodać zeby fasola szybko zmiękła

Do wody dodać szczyptę sody oczyszczonej – świetnie działa anty – wzdęciowo. Fasolę należy moczyć – w zależności od wielkości fasoli – od 8 do 12 godzin. Największą fasolę, czyli fasolę Jaś moczyć 12 godzin. Po wymoczeniu wylać wodę, fasolę wypłukać i ponownie zalać świeżą, zimną wodą.

Jak gotować fasolę

Zagotować wodę z fasolą – bez przykrycia. Chwilę pogotować w wysokiej temperaturze – około 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę i gotować (pod przykryciem) jeszcze przez 30 do 60 minut – zależnie od gatunku. Czym grubsza fasola, tym dłużej gotujemy.

Moczenie fasoli z sodą

Do gotowania fasoli możemy dodać szczypt sody oczyszczonej, to sposób by fasola nie wywoływała wzdęć i by po ugotowaniu była bardziej miękka, taka kremowa. Do gotowania fasoli można dodać przyprawy np liść laurowy czy ziele angielskie by fasola nabrała lepszego smaku. po tym czasie wyjmujemy jedno ziarno i próbujemy.

Ile gotować fasolę czerwoną

W tym celu umieść opłukane ziarna fasoli umieść w rondlu z wodą w proporcji 2-3 szklanki wody na filiżankę fasoli. Możesz zostawić fasolę na co najmniej 8 godzin. Jeśli zależy ci na szybszej opcji przygotowania, postaw rondel na niewielkim ogniu i gotuj przez 2 minuty.

Gotowanie fasoli bez moczenia

szybka metoda: zalej fasolę w garnku wodą z zapasem ok. 5 cm, dodaj szczyptę soli i zagotuj; po zagotowaniu pozostaw na godzinę, odcedź i przepłucz. Bez namaczania: jeśli nie masz czasu na moczenie, po prostu gotuj fasolę godzinę lub dłużej; stosując tę metodę pamiętaj, aby woda zawsze pokrywała fasolę.