Pytanie Rozwiązane

Jak długo gotować jajka

Ocena: 5/5

Warto pamiętać, że jajka na twardo nie można gotować zbyt długo, ponieważ stanie się ciężkostrawne i gumowate. Czas gotowania jajka liczymy od momentu zagotowania się wody. W zależności od rozmiaru jajko na twardo gotuje się od 7 do maksymalnie 10 minut.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak długo gotować jajka”…

Ile gotować jajka na miękko z lodówki

Aby wiedzieć, jak zrobić jajka na miękko, przyjmuje się następującą zasadę: Małe jajka – „S”- mają do 5 cm, potrzebują 3,5 minuty do uzyskania odpowiedniej konsystencji; Średnie jajka – „M” – około 6 cm, potrzebują 4,5 minuty gotowania; Duże jajka – „L”- około 7 cm, potrzebują 5,5 minut gotowania.

Gotowanie jajek na miękko od zimnej wody

Najpierw wkładam jajka do garnka, zalewam je zimną wodą i zagotowuję. Gdy tylko woda zaczyna wrzeć zmniejszam ogień na zupełnie mały. Gotuję 3 minuty, jeśli jajka mają być na miękko; 4 minuty, jeśli białko ma być ścięte, a żółtko płynne; 5 minut, jeśli mam ochotę na żółtko lekko ścięte.

Jajka na miękko XL

To ile czasu potrzeba aby jajko ugotowało się na miękko zależne jest od jego wielkości i czasu gotowania Do rondla włóż jajko i wlej tyle wody aby całkowicie je zakryć. W sklepach dostępne są cztery rozmiary: S, M, L i XL, gotuj zatem analogicznie 2, 3, 4 i 5 minut.

Na jakim ogniu gotować jajka

Najpierw wkładam jajka do garnka, zalewam je zimną wodą i zagotowuję. Gdy tylko woda zaczyna wrzeć zmniejszam ogień na zupełnie mały. Gotuję 3 minuty, jeśli jajka mają być na miękko; 4 minuty, jeśli białko ma być ścięte, a żółtko płynne; 5 minut, jeśli mam ochotę na żółtko lekko ścięte.

Jak gotować jajka na Wielkanoc

Żeby ugotować idealnie jajka, najpierw musimy wyjąć je z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Następnie wkładamy delikatnie jajka do garnka na tyle pojemnego, żeby nie układać jaj warstwowo i zalewamy zimną wodą, a następnie delikatnie solimy.