Pytanie Rozwiązane

Jak długo gotować kalafiora

Ocena: 5/5

Do gotującej się wody delikatnie włóż kalafior. Pomóż sobie łyżką cedzakową, aby nie pochlapać się gorącą wodą. Gotuj na średnim ogniu bez przykrycia. Średniej wielkości kalafior będzie potrzebował około 15 minut, by odpowiednio zmięknąć i się nie rozgotować.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak długo gotować kalafiora”…

Ile gotować kalafior w różyczkach

Przed wsadzeniem do wrzątku, podziel go na mniejsze cząstki – różyczki. W przypadku gotowania kalafiora w różyczkach, czas gotowania ulegnie skróceniu do około 10 minut. O tym, czy kalafior jest już wystarczająco miękki, przekonasz się za pomocą widelca.

Jak ugotować kalafior z bułką tartą

W rondelku lub na patelni rozpuść pół kostki masła. Stopniowo dodawaj do niego bułkę tartą, nie przestając mieszać masła i utrzymując je na małym ogniu. Kiedy bułka nabierze złocistego koloru, polej kalafior masłem z bułką. Na koniec całość posól i popieprz.

Gotowanie kalafiora z mlekiem

W garnku zagotowujemy wodę z mlekiem* w równych proporcjach (pół na pół) z dodatkiem 1 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu). Gdy zawartość zacznie wrzeć, dodajemy do niej około 1 łyżkę soli. 2. Kalafior dzielimy na różyczki i wrzucamy do gotującej się wody oraz mleka i gotujemy go do miękkości, przez około 20 minut.

Ile gotować kalafior na parze

– Na parze: od 8 do 12 minut, w zależności od wielkości warzywa. Zwróć uwagę, aby całość dokładnie przykryć pokrywką. Kalafior nabierze ciekawego smaku, gdy do gotującej się wody wsypiesz zioła lub dodasz kostkę rosołową. Jeśli wiesz już, ile gotować kalafior, wybierz danie, do którego go wykorzystasz.

Gotowanie kalafiora na parze

Na durszlaku lub sitku do gotowania na parze układam pokrojony w różyczki kalafior i przykrywam pokrywką. Gotuję na parze przez 5-10 minut, w trakcie gotowania sprawdzając twardość kalafiora. Jeśli na parze jest gotowana cała główka kalafiora, czas gotowania wydłuży się do 15-25 minut.