Pytanie Rozwiązane

Jak długo gotować kolby kukurydzy

Ocena: 5/5

Można oczywiście przekroić kolby na pół, jeżeli nie mamy dużego garnka. Zagotowujemy wodę z cukrem (2 łyżki na 4 kukurydze), następnie wkładamy kukurydzę i doprowadzamy do wrzenia. Jak długo gotować kukurydzę? Wystarczy około 10-15 minut od momentu ponownego zagotowania.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak długo gotować kolby kukurydzy”…

Jak gotować kukurydzę

Zagotowujemy wodę z cukrem (2 łyżki na 4 kukurydze), następnie wkładamy kukurydzę i doprowadzamy do wrzenia. Jak długo gotować kukurydzę? Wystarczy około 10-15 minut od momentu ponownego zagotowania.

jak ugotować kukurydzę, żeby była miękka

Kolby układamy na dnie rondla, a następnie zalewamy je wodą na tyle, żeby dokładnie je zakryć. Jeżeli chcemy, żeby nasza kukurydza była miękka gotujemy ją około dziesięciu minut. Jeżeli będziemy gotować ją krócej ziarna będą w środku twarde. To samo stanie się w przypadku zbyt długiego gotowania.

Gotowana kukurydza

Zagotowujemy wodę z cukrem (2 łyżki na 4 kukurydze), następnie wkładamy kukurydzę i doprowadzamy do wrzenia. Jak długo gotować kukurydzę? Wystarczy około 10-15 minut od momentu ponownego zagotowania. Czas jest uzależniony od liczby kolb oraz wielkości.

Kukurydza gotowana Lidl jak zrobić

Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i wrzucamy obrane kolby kukurydzy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy nie dłużej niż 8 minut.

Kukurydza gotowana z biedronki jak zrobić

Zagotowuje wodę z cukrem, wkładam kukurydze, czekam do ponownego zagotowania i gotuję równo 10 minut, gdy jest ich więcej, wtedy do 15 minut. Wyławiam łyżka lub szczypczykami, układam na talerzy, solę i obkładam wiórkami masła.

Ile gotować kukurydzę

Można oczywiście przekroić kolby na pół, jeżeli nie mamy dużego garnka. Zagotowujemy wodę z cukrem (2 łyżki na 4 kukurydze), następnie wkładamy kukurydzę i doprowadzamy do wrzenia. Jak długo gotować kukurydzę? Wystarczy około 10-15 minut od momentu ponownego zagotowania.

Kukurydza gotowana Kwestia Smaku

Prosty sposób na świeżą kukurydzę. Kolbę kukurydzy gotować w osolonej wodzie przez ok. 6 minut. Jeszcze gorącą posmarować masłem lub oliwą, posypać solą morską do smaku oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.