Pytanie Rozwiązane

Jak długo kisi się kapusta w beczce

Ocena: 5/5

Kapusta kiszona w beczce i jej fermentacja. Jak długo należy kisić kapustę? Proces kiszenia kapusty opiera się na fermentacji, która trwa około 10 dni.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak długo kisi się kapusta w beczce”…

W jakim miesiacu kisić kapustę

W jakim miesiącu kisić kapustę? Z racji tego, że do kiszenia kapusty najbardziej nadaje się zimowa odmiana tego warzywa, najwcześniej można to robić w listopadzie. Wtedy na straganach pojawia się największy wybór kapusty. Jest ona bardziej wytrzymała, przez co idealnie nadaje się do kiszonek.

Kiszenie kapusty w beczce plastikowej

Poszatkowaną kapustę wsypujemy porcjami do beczki i dobrze ugniatamy albo ubijamy, aż do momentu wydzielenia się soku i usunięcia powietrza. W czasie ubijania kapusty dodajemy porcjami sól, i pozostałe przyprawy według. upodobań: np kminek, liście laurowe, koper, nasion jałowca, cebulę. W czasie ubijania.

Kiszenie kapusty w beczce kamionkowej

Przełóż część warzyw do kamionkowej beczki do kiszenia, dobrze ugniataj drewnianą kulą do ucierania lub specjalnym ubijakiem, by kapusta puściła jak najwięcej soku. Dołóż kolejną warstwę i ubijaj. I tak dalej i tak dalej. Kulę lub ubijak wyparz we wrzątku jeszcze przed ubijaniem.

Kiszenie kapusty w beczce worku foliowym krok po kroku

beczkę wstawiam do chłodnej spiżarni i zapominam o niej 🙂 Kiszenie kapusty w worku jest świetną metodą, nie musimy nic dodatkowo robić, po prostu, gdy masz ochotę na kapustę, rozwijasz worek, bierzesz kapustę, a następnie ponownie zabezpieczasz i koniec. Kapusta jest dobra do spożycia już po 2-3 tygodniach.

Szybka kapusta kiszona

Kapustę poszatkować lub pokroić drobno nożem i wsypać do miski. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę obrać i posiekać w bardzo drobną kostkę (cebula starta na metalowej tarce gorzknieje). Do poszatkowanej kapusty dodać marchewkę, cebulę i sól, wymieszać.

Kiszenie kapusty ile soli na 10 kg

Tutaj musimy wiedzieć, że na 1 kg kapusty przypada 10 g soli, co znaczy, że na 10 kg, jeśli planujemy kiszenie kapusty w beczce, będziemy potrzebowali 200 g soli.