Pytanie Rozwiązane

Jak długo moczyć ogórki przed kiszeniem

Ocena: 5/5

Nie zapomnij o dokładnym umyciu i namoczeniu ogórków w bardzo zimnej wodzie. Namaczaj je nawet do pół godziny, by zachowały swoją jędrność. Na twardość ogórków wpływa również dodanie korzenia chrzanu do kiszonki.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak długo moczyć ogórki przed kiszeniem”…

Czy moczyc ogórki przed kiszeniem

Przede wszystkim unikaj zbyt dużych warzyw – wybierz te średniej wielkości, które nie mają twardych nasion. Nie zapomnij o dokładnym umyciu i namoczeniu ogórków w bardzo zimnej wodzie. Namaczaj je nawet do pół godziny, by zachowały swoją jędrność. Na twardość ogórków wpływa również dodanie korzenia chrzanu do kiszonki.

Jak kisić ogórki żeby nie były puste w środku

By ogórki kiszone nie były puste, warto ciasno upychać je w słoikach. Wcześniej należy je dokładnie wyszorować i namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin. Dzięki temu staną się jeszcze bardziej jędrne. Pamiętajmy też, że bardzo ważny jest sposób przechowywania przetworów.

Ogórki kiszone przepis zimną wodą

Ogórki namoczyć w zimnej wodzie (przynajmniej godzinę), dobrze umyć. Na dno słoika układać chrzan i czosnek, nałożyć ciasno ogórki, przykryć gałązką kopru, zalać zalewą. Zakręcić słoik. Odstawić do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.

Tradycyjne ogórki kiszone

Na dno wyparzonego słoika wykładam liść winogrona, dębu i wiśni. Układam ciasno ogórki i gdzieniegdzie wtykam cienki słupek chrzanu i ząbek czosnku. Dodaję też kilka ziaren pieprzu, kopru i wierzch przykrywam liściem (albo dębowym albo wiśniowym). Wszystko zalewam wrzątkiem z solą.

Ogórki kiszone przepis babci

Będziesz potrzebować około 0,5 litra solanki na litrowy słoik. Zagotuj wodę. Dosyp sól niejodowaną lub do przetworów w proporcji 1-1,5 łyżki soli na 1 litr wody. Wlewaj solankę do przygotowanych słoików tak, by ogórki były całkowicie zanurzone w zalewie i natychmiast zakręcaj.

Co zamiast kopru do kiszenia ogórków

liście wiśni, dębu, porzeczki, orzecha włoskiego, winogron a nawet sosnowe igły. Niektórzy nie wyobrażają sobie kiszenia ogórków bez obecności liści laurowych czy ziela angielskiego, inni stawiają na zioła – rozmaryn, lubczyk, tymianek czy bazylię. Oczywiście – nie stosujemy wszystkich jednocześnie.

Zalewa do ogórków kiszonych ile soli

Zazwyczaj zalewę solankową do kiszenia ogórków przygotowuje się, dodając do wody sól w ilości jednej łyżki stołowej, czyli ok. 25 gramów na litr roztworu. Soli może być także nieco mniej, ale zmiana ta może sprawić, że minimalnie zmieni się smak kiszonych ogórków.