Pytanie Rozwiązane

Jak długo można mrozić grzyby leśne

Ocena: 5/5

Grzyby, które były mrożone na surowo, przechowujemy około 6 miesięcy, Grzyby, które przed mrożeniem poddaliśmy obróbce termicznej, możemy przechowywać dłużej. Wieloletni, doświadczeni grzybiarze deklarują, że przechowują zamrożone grzyby do następnego sezonu.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak długo można mrozić grzyby leśne”…

Czy mrożone grzyby są szkodliwe

Wątpliwości rozwiewa dietetyczka Hanna Stolińska-Fiedorowicz: – To nieprawda, że mrożonki są mało wartościowe. Grzyby bardzo dobrze się mrożą, nie tracąc przy tym swoich wartości odżywczych ani smaku. … Nie zamraża się surowych grzybów blaszkowych, takich np. jak kurki i rydze.

Jak mrozić grzyby leśne

Grzyby kroimy na mniejsze kawałki lub jeśli są niewielkich rozmiarów mrozimy w całości. Rydze i kurki mogą mieć po rozmrożeniu gorzki smak, dlatego warto je obgotować. Przyda się również blanszowanie grzybów przed mrożeniem (zanurzyć we wrzątku, a później w zimnej wodzie) przed mrożeniem.

Jak mrozić grzyby surowe czy gotowane

Mrozimy grzyby surowe czy gotowane? Przed zamrożeniem dobrze jest krótko grzyby obgotować. Taki zabieg pozwoli na przechowywanie mrożonych grzybów dłużej, nawet do następnego sezonu. Po obgotowaniu grzyby należy odsączyć i poczekać, aż wystygną.

Czy można mrozić świeże grzyby

Do mrożenia nadają się praktycznie wszystkie grzyby leśne. Muszą być jednak młode i zdrowe. Przed zamrożeniem należy bardzo dokładnie sprawdzić, czy grzyby nie są robaczywe.

Czy można mrozić surowe grzyby

Nie zamraża się surowych grzybów blaszkowych, takich np. jak kurki i rydze, także dlatego, że gorzknieją. Przed zamrożeniem trzeba je obgotować, wystudzić i starannie osuszyć. Podgrzybki, borowiki czy niewielkie koźlaki można z powodzeniem zamrażać bez uprzedniego gotowania.

Jak mrozić kołpaki

Nie zamraża się surowych grzybów blaszkowych, takich np. jak kurki i rydze, także dlatego, że gorzknieją. Przed zamrożeniem trzeba je obgotować, wystudzić i starannie osuszyć. Podgrzybki, borowiki czy niewielkie koźlaki można z powodzeniem zamrażać bez uprzedniego gotowania.

Jak długo można przechowywać grzyby

Grzyby można mrozić i przechowywać w zwykłej domowej zamrażarce w temperaturze co najmniej -18 °C. Można je trzymać w zamrażarce od 6 do 18 miesięcy. Przed mrożeniem grzyby najlepiej poddać obróbce cieplnej.

Jak przyrządzić mrożone grzyby

Mrożone grzyby wrzucamy do zimnej wody zapewniając taką ilość wody, żeby grzyby były w całości nią przykryte. Gotować najlepiej w tej samej wodzie, w której się je moczyło. Mrożone grzyby gotujemy przez 15–20 minut – dotyczy to każdego rodzaju grzybów. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody.