Pytanie Rozwiązane

Jak długo piec gęsie udka

Ocena: 5/5

Piekarnik nagrzać do 120 stopni C. Przygotować naczynie żaroodporne z pokrywą, włożyć do niego udka skórką do dołu, dodać też całą marynatę. Przykryć i piec przez 2 godziny, następnie przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 2 godziny. Pod koniec można dolewać cydru lub wina gdyby zabrakło płynu w naczyniu.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak długo piec gęsie udka”…

W jakiej temperaturze piec gęsie udka

Piekarnik nagrzać do 220 stopni i wstawić mięso. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 – 160 stopni i piec przez 2 godziny (a jeśli nogi są duże to nawet trochę dłużej) pod przykryciem – co 20 minut polewać mięso płynem, który się wytworzył podczas pieczenia.

Jak piec gęsie udka aby były soczyste

Ułożyć udka w brytfannie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C, podpiekać przez pół godziny. Po tym czasie wlać do brytfanny białe wino, przykryć pokrywką, zmniejszyć temperaturę do 170°C, piec dalej do miękkości mięsa (ok. 2,5 godziny).

Udka z gęsi pieczone na patelni

Nogi gęsi dokładnie myjemy, oczyszczamy i dzielimy na dwie części. Na dobrze rozgrzanej suchej patelni przesmażamy mięso na złoto z każdej strony. Wytopiony tłuszcz przelewamy do jakiegoś pojemniczka. Na patelnię wlewamy wodę, doprawiamy do smaku i wrzucamy przesmażoną marchew.

Udka z gęsi pieczone w rękawie

Przygotować rękaw do pieczenia, zawiązać go z jednej strony, do środka włożyć jabłka, skórkami do dołu. Na jabłkach ułożyć gęsie nogi, skórą do dołu. Wlać wodę i zawiązać rękaw na drugim końcu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni przez 2 godziny.

Udka z gęsi jak upiec

Piekarnik nagrzać do 120 stopni C. Przygotować naczynie żaroodporne z pokrywą, włożyć do niego udka skórką do dołu, dodać też całą marynatę. Przykryć i piec przez 2 godziny, następnie przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 2 godziny.

Jak zamarynować udka z gęsi

Gęsie nogi zamarynować na noc. W tym celu należy je opłukać, oczyścić, osuszyć i poodcinać nadmiar tłuszczu. Gęsie nogi należy natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nakryć i odstawić w chłodne miejsce.

Noga gęsi z jabłkami

Udka umyć, osuszyć, natrzeć solą (ok 1 łyżeczki), oprószyć pieprzem, ziołami, obłożyć kawałkami czosnku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Do głębokiego naczynia żaroodpornego wlać sok jabłkowy, ułożyć udka skórą do dołu, przykryć przykrywką i wstawić do ciepłego piekarnika. Piec 2 godziny w temp.