Pytanie Rozwiązane

Jak długo piec makowiec

Ocena: 5/5

makowce piec ok. 50 minut, do złotobrązowego koloru (kolor przebija przez papier) i suchego patyczka. radzę jednak po 40 minutach sprawdzić, czy ciasto nie jest gotowe, zależy to w dużej mierze od piekarnika. gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, rozciąć od góry papier, przestudzić.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak długo piec makowiec”…

Ile piec makowiec na kruchym cieście

Tak przygotowaną masę makową przełożyć na podpieczony kruchy spód. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut (można wydłużyć czas pieczenia o 10 minut; makowiec lekko wyrośnie i popęka, ale podczas studzenia wróci do poprawnego wyglądu – nie martwić się tym).

Czy makowiec piec z termoobiegiem

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Jeśli góra zbyt mocno będzie się rumienić, przykryć ją folią aluminiową.

Przepisy Joli makowiec zawijany

Wykonanie: W misce rozkruszyłam drożdże, dodałam 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i trochę mleka. Ciasto wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do drugiej miski (dużej) wsypałam resztę mąki, szczyptę soli, cukier, wbiłam jajko i wlałam dwa żółtka, na koniec wlałam wyrośnięty rozczyn.