Pytanie Rozwiązane

Jak długo smażyć kanie

Ocena: 5/5

Kanie obtoczyć najpierw w jajku, a następnie w tartej bułce, od razu kłaść na gorący tłuszcz. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 3-4 min do zrumienieneia, następnie przekręcić na drugą stronę i znowu smażyć 3-4 min. Nie smażymy grzybów zbyt długo, żeby nie zrobiły się gumowe.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak długo smażyć kanie”…

Na czym smażyć kanie

Na czym smażyć kanie? Do smażenia grzybów możecie użyć zarówno oleju (np. rzepakowego), jak i masła klarowanego czy smalcu. Odradzamy masło, które łatwo pali się na patelni (zobacz, jak zrobić masło klarowane).

Jak smażyć kanie bez panierki

Na patelni rozpuść masło, dodaj liście szałwii i smaż chwilę na małym ogniu, aby szałwia oddała swój aromat. Włóż na patelnię kanię, górą kapelusza do dołu (czyli blaszkami do gór) i smaż 1-3 minuty na wolnym ogniu. Następnie przewróć kanię na drugą stronę i smaż 2-3 minuty na wolnym ogniu.

Smażone kanie w mleku

Kapelusz kani kroimy na cztery części, układamy w garnku z dnem wielkości naszego kapelusza, zalewamy mlekiem, kładziemy na wierzch mniejszy talerzyk aby grzyb nie wypływał tylko się moczył w mleku i zostawiamy go na dwie godziny.

Jak przyrządzić kanie w mleku

Kapelusz kani kroimy na cztery części, układamy w garnku z dnem wielkości naszego kapelusza, zalewamy mlekiem, kładziemy na wierzch mniejszy talerzyk aby grzyb nie wypływał tylko się moczył w mleku i zostawiamy go na dwie godziny.

Czy myć kanie przed smażeniem

Smażone kapelusze kani, czyli alternatywa dla kotletów schabowych. … Grzybów przed smażeniem starajmy się nie myć w wodzie, chyba, że będą bardzo brudne, ale na szczęście zdarza się to bardzo rzadko bo do smażenia wykorzystujemy jedynie kapelusze, a te znajdują się najczęściej wysoko nad ziemią.

Smażone kanie mojej mamy

Jajka i mleko roztrzepujemy w misce, dodajemy sól i pieprz, do smaku. Następnie zanurzamy kanię w roztrzepanym jajku, wtedy w bułce tartej, a potem kładziemy na rozgrzany wcześniej tłuszcz. Na koniec obsmażamy z obu stron tak, aby panierka była lekko złotawa. Jemy kiedy są jeszcze gorące.

Kanie smażone na maśle

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę klarowanego masła. Położyć kanię blaszkami na maśle i smażyć przez ok. 5 minut na średnim ogniu, uważając żeby nie przypalić. Grzyba obrócić, przyprawić solą i pieprzem i smażyć kolejne 5 minut.