Jak długo smażyć placki ziemniaczane? Z każdej strony powinno zająć to 3-4 minuty. Po zdjęciu z patelni odsączcie placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Oleju nie powinno być ani zbyt mało (placki będą przywierać do dna patelni), ani zbyt dużo (ziemniaczana masa wchłonie nadmiar tłuszczu i po chrupiących plackach nie będzie śladu). Zacznijcie smażyć na średnim ogniu. Jeśli placki będą zbyt wolno rumienić się, możecie go stopniowo zwiększać.
Jak smażyć placki ziemniaczane żeby nie były surowe
Oleju nie powinno być ani zbyt mało (placki będą przywierać do dna patelni), ani zbyt dużo (ziemniaczana masa wchłonie nadmiar tłuszczu i po chrupiących plackach nie będzie śladu). Zacznijcie smażyć na średnim ogniu. Jeśli placki będą zbyt wolno rumienić się, możecie go stopniowo zwiększać.
Jak się smaży placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane będą chrupiące, jeśli damy im czas. Smaż je na dobrze rozgrzanym tłuszczu, ale nie takim, który je spali. Przewróć na drugą stronę, gdy cały placek się zarumieni. Po wysmażeniu z obu stron odsącz placki na ręczniku papierowym.
Surowe placki ziemniaczane
Jeśli smażymy przy zbyt wysokiej temperaturze – placki za szybko się zrumienią od zewnątrz a w środku będą wpół surowe. W przypadku placków ziemniaczanych jest to niedopuszczalne. Surowe ziemniaki są szkodliwe dla zdrowia!
placki ziemniaczane – przepis podstawowy
Placki ziemniaczane przyrządzamy ze startych ziemniaków, mąki i jajka. Całość mieszamy na jednolitą masę, a następnie placki ziemniaczane smażymy na rumiano. Najlepiej podawać je tuż po usmażeniu, bo są wtedy przyjemnie chrupiące. Placki ziemniaczane smakują tak samo dobrze podane na słono, np.
Podobne pytania:
Jak długo smażyć mielone Kotlety mielone wymagają odrobiny uwagi i cierpliwości. Ile smażyć kotlety mielone? Trwa to od 15 do 20 minut, lecz cały proces warto podzielić na etapy. Kotlety mielone układamy na rozgrzanej...
Ile smazyc mielone Ile smażyć kotlety mielone? Trwa to od 15 do 20 minut, lecz cały proces warto podzielić na etapy. Kotlety mielone układamy na rozgrzanej patelni z tłuszczem, ustawiamy średnią moc palnika....
Kotlet schabowy jak długo smażyć Eksperci twierdzą, że kotlety schabowe należy smażyć po około 2 minuty z każdej strony, na solidnej porcji dobrze rozgrzanego tłuszczu....
Jak długo smażyć ryby na patelni Całą, niewielką i chudą rybę wystarczy smażyć na rozgrzanej patelni przez około 8 minut i dosmażyć około 4 na drugiej stronie. Dużą rybę o grubości 5-7 cm smażymy w sumie...
Jak długo smażyć rybę Całą, niewielką i chudą rybę wystarczy smażyć na rozgrzanej patelni przez około 8 minut i dosmażyć około 4 na drugiej stronie. Dużą rybę o grubości 5-7 cm smażymy w sumie...
Jak upiec karczek na patelni Początkowo smażymy na średnim ogniu, na niewielkiej ilości oleju, dość często obracając. Kiedy się zrumieni zmniejszamy ogień i smażymy do miękkości (ok. 15 minut). Gotową karkówkę z pewnością rozpoznamy po...
Jak długo smażyć kurczaka Na patelnię wlejcie odrobinę oleju. Smażcie pierś z kurczaka po 3-5 minut z każdej strony, dokładny czas zależy od wielkości piersi. Na 2 minuty przed zakończeniem smażenia piersi z drugiej...
Jak długo smażyć łososia Zapamiętaj, że każdy filet smażymy od strony skóry. Dzięki wysokiej temperaturze skóra nieco się skurczy. Samo smażenie łososia nie powinno trwać więcej niż 4-5 minut. Z tej strony rybę należy...
Ile smażyć schabowe Kotlety schabowe powinno się smażyć w dużej ilości rozgrzanego oleju po ok. 2 minuty z każdej strony. Dzięki temu mięso będzie smaczne a panierka chrupiąca....
Jak długo smażyć dorsza na patelni Dorsza, jak każdą rybę, dobrze opłukujemy zimną wodą i osuszamy. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, najlepiej na klarowanym maśle przez zaledwie 3-4 minuty z każdej strony. Ryba będzie gotowa, kiedy...