Pytanie Rozwiązane

Jak długo smażyć placki ziemniaczane

Ocena: 5/5

Jak długo smażyć placki ziemniaczane? Z każdej strony powinno zająć to 3-4 minuty. Po zdjęciu z patelni odsączcie placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak długo smażyć placki ziemniaczane”…

Na jakim ogniu smażyć placki ziemniaczane

Oleju nie powinno być ani zbyt mało (placki będą przywierać do dna patelni), ani zbyt dużo (ziemniaczana masa wchłonie nadmiar tłuszczu i po chrupiących plackach nie będzie śladu). Zacznijcie smażyć na średnim ogniu. Jeśli placki będą zbyt wolno rumienić się, możecie go stopniowo zwiększać.

Jak smażyć placki ziemniaczane żeby nie były surowe

Oleju nie powinno być ani zbyt mało (placki będą przywierać do dna patelni), ani zbyt dużo (ziemniaczana masa wchłonie nadmiar tłuszczu i po chrupiących plackach nie będzie śladu). Zacznijcie smażyć na średnim ogniu. Jeśli placki będą zbyt wolno rumienić się, możecie go stopniowo zwiększać.

Jak się smaży placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane będą chrupiące, jeśli damy im czas. Smaż je na dobrze rozgrzanym tłuszczu, ale nie takim, który je spali. Przewróć na drugą stronę, gdy cały placek się zarumieni. Po wysmażeniu z obu stron odsącz placki na ręczniku papierowym.

Surowe placki ziemniaczane

Jeśli smażymy przy zbyt wysokiej temperaturze – placki za szybko się zrumienią od zewnątrz a w środku będą wpół surowe. W przypadku placków ziemniaczanych jest to niedopuszczalne. Surowe ziemniaki są szkodliwe dla zdrowia!

placki ziemniaczane – przepis podstawowy

Placki ziemniaczane przyrządzamy ze startych ziemniaków, mąki i jajka. Całość mieszamy na jednolitą masę, a następnie placki ziemniaczane smażymy na rumiano. Najlepiej podawać je tuż po usmażeniu, bo są wtedy przyjemnie chrupiące. Placki ziemniaczane smakują tak samo dobrze podane na słono, np.