Pytanie Rozwiązane

Jak długo smażyć rybę

Ocena: 5/5

Całą, niewielką i chudą rybę wystarczy smażyć na rozgrzanej patelni przez około 8 minut i dosmażyć około 4 na drugiej stronie. Dużą rybę o grubości 5-7 cm smażymy w sumie od 15 do nawet 35 minut, podczas gdy dużą rybę o grubości 10 cm będziemy musieli smażyć nawet nieco ponad godzinę.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak długo smażyć rybę”…

Jak smażyć rybę w panierce

Filety najpierw obtocz w mące (dzięki niej panierka będzie lepiej przylegać), otrzep z nadmiaru, następnie zamocz równomiernie w jajku i obtocz w bułce. Smaż na rozgrzanym oleju przez około 3 minuty z każdej strony – aż panierka zrobi się ciemnozłota.

Jak długo smażyć rybę na patelni

Całą, niewielką i chudą rybę wystarczy smażyć na rozgrzanej patelni przez około 8 minut i dosmażyć około 4 na drugiej stronie. Dużą rybę o grubości 5-7 cm smażymy w sumie od 15 do nawet 35 minut, podczas gdy dużą rybę o grubości 10 cm będziemy musieli smażyć nawet nieco ponad godzinę.

Jak smażyć rybę w mące i jajku

1. Filety umyć, skropić sokiem z cytryny, posypać kucharkiem – odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Jajko roztrzepać z odrobiną wody. Rybę panierować raz w mące, potem w jajku, mące i na koniec w jajku.

Jak usmażyć rybę mrożoną w panierce

Odmrożony i osuszony filet przyprawić solą i pieprzem. Następie opanierować. Można w samej mące, lub w mące, jajku i bułce tartej (tak jest u mnie ). Rybę smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, najpierw po jednej stronie około 7 minut, następnie po drugiej już krócej.

Jak smażyć rybę mrożoną

Odmrożony i osuszony filet przyprawić solą i pieprzem. Następie opanierować. Można w samej mące, lub w mące, jajku i bułce tartej (tak jest u mnie ). Rybę smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, najpierw po jednej stronie około 7 minut, następnie po drugiej już krócej.

Smażenie ryby krok po kroku

Ryby dobrze smażą się na patelniach żeliwnych. Zanim rybę położymy na patelni, to pół godziny wcześniej można namoczyć ją w mleku (wówczas będzie miała delikatny smak) lub oprószyć solą, pieprzem i obłożyć plastrami cytryny. Następnie obtaczamy ją w mące i wrzucamy na rozgrzany olej roślinny.

Jak smażyć rybę ze skórą

Cienkie filety ryby ze skórą mogą być smażone zaledwie przez około 7-8 minut po stronie skóry, wystarczą im wtedy zwykle około 4 minuty na drugiej stronie. Całą, niewielką i chudą rybę wystarczy smażyć na rozgrzanej patelni przez około 8 minut i dosmażyć około 4 na drugiej stronie.