Pytanie Rozwiązane

Jak dobrze upiec pierś z gęsi

Ocena: 5/5

Pierś z gęsi najlepiej jest upiec w rękawie do pieczenia albo naczyniu żaroodpornym, dzięki czemu będzie soczysta a nie sucha i wiórowata. Piekąc ją w rękawie zawsze skracam czas o jakieś 1/2 godziny, mięso szybciej mi się piecze.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak dobrze upiec pierś z gęsi”…

Pierś z gęsi pieczona tradycyjnie

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i mieszamy z majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane jabłka dajemy na spód brytfanny, na to dajemy piersi gęsi, przykrywamy i pieczemy około 1 godz. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze około 1,5- 2 godz.

Miękka pierś z gęsi

Pierś gęsią przekładamy do rękawa kuchennego i pieczemy w temperaturze 180* ok. 100 minut. Pierś jest miękka i soczysta – nie radzę jednak piec gęsi bez folii ponieważ będzie sucha i przypieczona.

Pierś z gęsi pieczona w rękawie

Rozgrzać patelnię i na odrobinie oleju, przesmażyć piersi, zaczynając od strony skóry. Obsmażone piersi przełożyć do rękawa do pieczenia, dodać owoce, związać końce i piec w piekarniku w temp. 180 stop. około 70 minut.

Pierś z gęsi do chleba

Na dnie naczynia ułożyć pokrojone na cząstki jabłka i piórka cebuli. Na jabłkach i cebuli ułożyć piersi gęsi. Przykryć brytfannę i wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 180°C przez 60-70 minut. Po 40 minutach zdjąć pokrywkę, aby piersi ładnie się zrumieniły.