Pytanie Rozwiązane

Jak piec biszkopt w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem

Ocena: 5/5

Wlej ciasto i wygładź, aby jego grubość była jednolita na całej powierzchni. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C z termoobiegiem (180 st. C zwykły piec) i piecz, aż ciasto będzie złocisto-brązowe, a patyczek wbity w środek suchy.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak piec biszkopt w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem”…

jak piec biszkopt góra-dół

Biszkopt jest bardzo delikatnym ciastem i nie lubi wysokich temperatur. By go nie przesuszyć lub, co gorsza, nie przypalić, najlepiej ustawić temperaturę na 160 stopni z opcją grzania góradół. Inni cukiernicy radzą natomiast, by najpierw ustawić temperaturę na 150 stopni, a potem zwiększyć do 170.

Na którym poziomie piec biszkopt

Wybieramy środkowy poziom – wtedy wierzch ciasta nie zrumieni się za mocno, a spód się nie przypali. Biszkopt pieczemy ok. 30-35 minut, w zależności od wielkości tortownicy. Im większa, tym dłużej trzymamy ciasto w piekarniku.

W jakiej temperaturze pieczemy biszkopt z termoobiegiem

Wlej ciasto i wygładź, aby jego grubość była jednolita na całej powierzchni. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C z termoobiegiem (180 st. C zwykły piec) i piecz, aż ciasto będzie złocisto-brązowe, a patyczek wbity w środek suchy.

Jak piec biszkopt w piekarniku elektrycznym

Piecz ok. 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 150-170º C, koniecznie z termoobiegiem. Drewnianym patyczkiem nakłuj biszkopt i sprawdź, czy jest suchy. Nie wyjmuj ciasta od razu.

Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem

Piekąc ciasto nie zaleca się jednak używania termoobiegu, ponieważ obieg powietrza może je zbytnio wysuszyć. Z drugiej strony funkcja ta jest przydatna, kiedy pieczemy dwa lub nawet trzy ciasta naraz, bo wówczas mamy pewność, że wszystkie zostaną równomiernie wypieczone.

W ilu stopniach piec biszkopt bez termoobiegu

Kiedy ciasto będzie jednolite, przełóż je do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 25 cm i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C (180 st. C zwykły piec).

Ile piec biszkopt z 6 jaj

Znakomita baza do wypieków będzie gotowa po 35-40 minutach. Ile piec biszkopt z 6 jaj? Kolejne jajko, zatem i dłuższy czas pieczenia. Według większości przepisów tego rodzaju ciasto potrzebuje 45 minut w piecu.

Czy biszkopt wyciągać od razu z piekarnika

Drewnianym patyczkiem nakłuć ciasto, po wyjęciu go sprawdzić, czy jest suchy – jeśli tak, biszkopt jest gotowy. Nie należy go wyjmować od razu z piekarnika. Uchylić drzwiczki, poczekać 20 minut. Dopiero teraz można wyjąć ciasto.