Pytanie Rozwiązane

Jak piec gesie udka aby byly soczyste

Ocena: 5/5

Ułożyć udka w brytfannie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C, podpiekać przez pół godziny. Po tym czasie wlać do brytfanny białe wino, przykryć pokrywką, zmniejszyć temperaturę do 170°C, piec dalej do miękkości mięsa (ok. 2,5 godziny).

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak piec gesie udka aby byly soczyste”…

Udka gęsie pieczone Magdy Gessler

Udka umyj, osusz, natrzyj czosnkiem, posól, dodaj posiekany tymianek i rozmaryn. Tak przygotowaną gęsinę odstaw na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki udka obsmaż na patelni, przełóż do brytfanki, piecz 50 minut w temperaturze 160 stopni – funkcja termoobieg.

W jakiej temperaturze piec gęsie udka

Piekarnik nagrzać do 220 stopni i wstawić mięso. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 – 160 stopni i piec przez 2 godziny (a jeśli nogi są duże to nawet trochę dłużej) pod przykryciem – co 20 minut polewać mięso płynem, który się wytworzył podczas pieczenia.

Udka z gęsi pieczone w rękawie

Przygotować rękaw do pieczenia, zawiązać go z jednej strony, do środka włożyć jabłka, skórkami do dołu. Na jabłkach ułożyć gęsie nogi, skórą do dołu. Wlać wodę i zawiązać rękaw na drugim końcu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni przez 2 godziny.

Gęsie udka czas pieczenia

Sposób przygotowania: Udka gęsie natrzeć solą, pieprzem i majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstawić na kilkanaście godzin w chłodne miejsce. Ułożyć udka w brytfannie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C, podpiekać przez pół godziny.

Marynatą do udek z gęsi

Udka umyć, osuszyć, doprawić solą (ok. 1 łyżeczka) i świeżo zmielonym pieprzem. W garnku zagotować składniki marynaty: cydr lub wino, oliwę, miód z dodatkiem cynamonu, papryki i rozmarynu. Marynatę ostudzić i wymieszać z udkami.

Udka z gęsi jak upiec

Piekarnik nagrzać do 120 stopni C. Przygotować naczynie żaroodporne z pokrywą, włożyć do niego udka skórką do dołu, dodać też całą marynatę. Przykryć i piec przez 2 godziny, następnie przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 2 godziny.

Udo gęsie przepis

Opłukane mięso natrzyj solą, pieprzem oraz majerankiem. Dodaj ząbki czosnku i odstaw do lodówki na godzinę. Udka skórą do dołu ułóż w naczyniu do zapiekania. Podlej sokiem, dodaj gałązki rozmarynu, przykryj i wstaw na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 120 st C.