Pytanie Rozwiązane

Jak piec kasztany

Ocena: 5/5

Najlepiej naciąć na krzyż od strony względnie miękkiego, spiczastego czubka. Potem kasztany wysypujemy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pieczemy 15 minut. Wyjmujemy i podajemy gorące jako przystawkę.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak piec kasztany”…

Pieczone kasztany jak smakują

Uwielbiam ich smak. Są naturalnie słodkie, miękkie, lekko orzechowe i o konsystencji jakby ziemniaka. Jeśli jeszcze nie próbowałeś – koniecznie odrób lekcje póki czas. Mi kasztany najbardziej smakują najpierw podgotowane, a następnie upieczone.

Czy wszystkie kasztany są jadalne

Kasztany jadalne można jeść surowe, jednak najpierw trzeba usunąć z nich twardą skórkę. Poza tym kasztany mogą być pieczone i gotowane. Można nimi nadziewać różnego rodzaju mięsa, konserwować jako kompoty czy zmielić.

Kasztany jadalne gdzie rosną

Kasztanowiec jadalny pochodzi z Azji Mniejszej, skąd przybył najpierw do Grecji, a stamtąd do Francji, Hiszpanii, Algierii i Włoch. W południowej Europie rośnie dziś dziko na Półwyspie Bałkańskim i Apenińskim, głównie w górskich rejonach.

Kasztany jadalne — właściwości

Kasztany jadalne zawierają sacharozę, kwas jabłkowy, cytrynowy i lecytynę. Można w nich znaleźć także znaczne ilości wzmacniających nerwy i układ odpornościowy witamin z grupy B i sporo obniżającego ciśnienie potasu. Nie brakuje w nich również zdrowego tłuszczu – 2/3 stanowią bowiem tłuszcze nienasycone.

Czy polskie kasztany są jadalne

Kasztanowców w Polsce sporo i choć nazywamy je kasztanami to prawdziwy kasztan jest drzewem z zupełnie innej rodziny (buki) a jego owoce są jadalne w przeciwieństwie do owoców kasztanowca.

Kasztany jadalne przepis na słodko

Miękkie kasztany zblendować lub rozdrobnić na gładką masę przy użyciu maszynki do mielenia lub praski do ziemniaków. Połączyć z niewielką ilością ubitej śmietany, kieliszkiem rumu oraz łyżką cukru pudru. Tak przygotowaną masę nakładać do pucharków i ubrać bitą śmietaną.

Kasztany niejadalne

Pamiętajmy jednak, że chodzi tylko i wyłącznie o specjalne kasztany jadalne! Te, które znajdziemy w naszych polskich parkach są trujące ze względu na zawartość saponin, substancji, które po dostaniu się do krwi niszczą krwinki czerwone.