Pytanie Rozwiązane

Jak upiec bagietkę czosnkową

Ocena: 5/5

Bagietkę ze sklepu lub upieczoną w domu z TEGO przepis nacinamy pod lekkim skosem (nie nacinamy do końca). Do każdego nacięcia wkładamy około łyżeczkę masła. Gotowe przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i w temp. 200 C podpiekamy przez 5 min.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak upiec bagietkę czosnkową”…

Bagietka czosnkowa ile piec

Wykładamy blachę papierem. Układamy obie bagietki na blasze. Aby się nie spiekły, przykrywamy je papierem śniadaniowym. Pieczemy przez ok 15 minut.

Bagietka czosnkowa z piekarnika

Bagietki – moje miały około 25 cm długości – nacinamy pod skosem, nie do końca przekrawając – tworząc tak zwany grzebień. W każdą szczelinę wsmarowujemy masło. Bagietki ułożone na papierze dopieczenia wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni na około 15 minut – do momentu aż się zarumienią.

Bagietka czosnkowa jak podgrzać

Dużą bagietkę przekroić na 3 części i ponacinać od góry. Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, szczyptą soli i ziołami prowansalskimi. 10 minut w 200 stopniach (na 2 minuty przed końcem można rozwinąć folię i zarumienić bagietki od góry).

Bagietka czosnkowa co do tego

Bagietkę czosnkową pokroić, na każdy kawałek położyć plaster pomidora malinowego, na to plaster mozarelli, następnie trochę pieprzu i suszonego majeranku. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 200’C przez ok. 15 min.

Bagietka z masłem czosnkowym i serem przepis

W każde nacięcie wkładamy masło, dokładanie smarujemy z dwóch stron, na koniec wkładamy plastry sera, lub ser starty na tarce. Całą bagietkę zawijamy przynajmniej dwukrotnie w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego pieca lub na grill. Po ok. 10 -14 minutach powinna być gotowa.