Pytanie Rozwiązane

Jak upiec boczek wędzony w piekarniku

Ocena: 5/5

Boczek włożyć do wrzątku i gotować przez ½ godziny w wodzie z dodatkiem liścia i ziela. Wyjąć, skórę naciąć w kratkę, boczek naszpikować czosnkiem. Włożyć do żaroodpornego naczynia (skórą na dół), wlać wrzątek i piec przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak upiec boczek wędzony w piekarniku”…

Jak upiec boczek surowy ze skórą

Piekarnik rozgrzej do 190ºC. Na środku piekarnika umieść na ruszcie boczek skórą do góry. Tłuszcz z boczku będzie skapywał na blachę pod nim. Piecz godzinę.

Przyprawy do boczku pieczonego

Podstawowymi przyprawami przy pieczeniu boczku są sól, pieprz, czosnek, majeranek oraz… musztarda. Pikantniejsze smaki osiągniemy dzięki zmielonej papryczce chili, słodkie dzięki kilku łyżkom miodu, a ziołowo-korzenne dzięki majerankowi, czy owocom jałowca.

Boczek pieczony ze skórą czy bez

Oczywiście boczek musi być skórą do góry. Piec tak długo, aż skóra będzie mocno upieczona i bardzo chrupiąca. Mięso musi być miękkie a u góry skórka chrupiące.

Boczek wędzony parzony

Do dużego garnka wlać wodę i podgrzać do około 90°C, włożyć boczek. Parzyć do momentu, aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 80°C przez około 1,5 godziny.

Boczek wędzony w garnku

W 250 ml zimnej wody rozpuszczamy peklosól. Ostudzone,zaparzone przyprawy wraz z wywarem łączymy z rozpuszczoną peklosolą i zimną solanką zalewamy ułożone kawałki boczku w atestowanym pojemniku. Pojemnik zamykamy i wstawiamy do lodówki na 4 dni, tyle czasu boczek będzie się peklował.