Boczek włożyć do wrzątku i gotować przez ½ godziny w wodzie z dodatkiem liścia i ziela. Wyjąć, skórę naciąć w kratkę, boczek naszpikować czosnkiem. Włożyć do żaroodpornego naczynia (skórą na dół), wlać wrzątek i piec przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Piekarnik rozgrzej do 190ºC. Na środku piekarnika umieść na ruszcie boczek skórą do góry. Tłuszcz z boczku będzie skapywał na blachę pod nim. Piecz godzinę.
Przyprawy do boczku pieczonego
Podstawowymi przyprawami przy pieczeniu boczku są sól, pieprz, czosnek, majeranek oraz… musztarda. Pikantniejsze smaki osiągniemy dzięki zmielonej papryczce chili, słodkie dzięki kilku łyżkom miodu, a ziołowo-korzenne dzięki majerankowi, czy owocom jałowca.
Boczek pieczony ze skórą czy bez
Oczywiście boczek musi być skórą do góry. Piec tak długo, aż skóra będzie mocno upieczona i bardzo chrupiąca. Mięso musi być miękkie a u góry skórka chrupiące.
Boczek wędzony parzony
Do dużego garnka wlać wodę i podgrzać do około 90°C, włożyć boczek. Parzyć do momentu, aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 80°C przez około 1,5 godziny.
Boczek wędzony w garnku
W 250 ml zimnej wody rozpuszczamy peklosól. Ostudzone,zaparzone przyprawy wraz z wywarem łączymy z rozpuszczoną peklosolą i zimną solanką zalewamy ułożone kawałki boczku w atestowanym pojemniku. Pojemnik zamykamy i wstawiamy do lodówki na 4 dni, tyle czasu boczek będzie się peklował.
Podobne pytania:
Boczek wędzony surowy jak długo gotować Boczek wędzony włożyć do garnka, wlać wodę tak aby cały kawałek był zanurzony w wodzie. Następnie dodać liście laurowe, angielskie ziele, ziarna pieprzu i odrobinę soli. Przykryć pokrywką i gotować...
Ile piec boczek Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 200°C (najlepiej z opcją góra-dół). Boczek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce, do której trzeba wlać 1/4 szklanki wody. Jeśli chodzi o czas pieczenia, powinno...
Jak długo wędzić boczek Kawałek 1,5kg należy wędzić ok. 3,5 godziny w dymie o temperaturze ok. 55°C. Należy pamiętać, żeby dym przepływał przez wędzarnie, a nie zatrzymywał się w niej....
Jak upiec boczek surowy ze skórą Piekarnik rozgrzej do 190ºC. Na środku piekarnika umieść na ruszcie boczek skórą do góry. Tłuszcz z boczku będzie skapywał na blachę pod nim. Piecz godzinę....
W jakiej temperaturze piec boczek Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 200°C (najlepiej z opcją góra-dół). Boczek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce, do której trzeba wlać 1/4 szklanki wody. Jeśli chodzi o czas pieczenia, powinno...
Jak upiec boczek surowy w piekarniku Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 200°C (najlepiej z opcją góra-dół). Boczek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce, do której trzeba wlać 1/4 szklanki wody. Jeśli chodzi o czas pieczenia, powinno...
Ile piec boczek w piekarniku Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 200°C (najlepiej z opcją góra-dół). Boczek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce, do której trzeba wlać 1/4 szklanki wody. Jeśli chodzi o czas pieczenia, powinno...
Jak upiec boczek w piekarniku Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 200°C (najlepiej z opcją góra-dół). Boczek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce, do której trzeba wlać 1/4 szklanki wody. Jeśli chodzi o czas pieczenia, powinno...
Ile piec boczek rolowany w piekarniku Natrzeć majerankiem i przyprawą ziołową boczek. Mocno ściskając, zwinąć w roladę i związać sznurkiem spożywczym. Nagrzać piekarnik na 180 stopni C,piec boczek rolowany ok. 2 godzin....
Jak długo parzyć boczek po wędzeniu Do dużego garnka wlać wodę i podgrzać do około 90°C, włożyć boczek. Parzyć do momentu, aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 80°C przez około 1,5 godziny....