Pytanie Rozwiązane

Jak upiec dobre udka w piekarniku

Ocena: 5/5

Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Ułożyć udka (skórką do góry) w naczyniu żaroodpornym razem z całą marynatą, na wierzchu można położyć wiórki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez 40 – 45 minut (udźce) i ok. 1 godziny i 15 minut (całe uda- ćwiartki).

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak upiec dobre udka w piekarniku”…

Jak upiec udka z kurczaka żeby były soczyste

Piecz w piekarniku: w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, do momentu, w którym udka nabiorą złocistego koloru – czyli również przez ok. 40 minut. Żeby były kruche i jednocześnie soczyste, polej je sokiem z cytryny.

Udka pieczone w piekarniku na blasze

Piekarnik rozgrzej do 190°C tryb „góra-dół”. Ziemniaki obierz, obtocz w przyprawach. Udka i ziemniaki równomiernie ułóż na blasze do pieczenia. Piecz przez 45-50 minut.

Pałki z kurczaka w piekarniku z ziemniakami

Ziemniaki i mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, tak aby na siebie nie nachodziły, na pałkach ułożyć cebulę. Wsadzić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut, następnie temperaturę zwiększyć do 200 stopni, otworzyć na chwilę piekarnik, aby wyleciała z niego para wodna i piec kolejne 25 minut.

Ile piec udka w piekarniku z termoobiegiem

Udka piecze się, w zależności od ich wielkości, około 1,5 do 2 godzin. Czas ten może się wydłużyć lub skrócić, w zależności od tego, jaką temperaturę ustawimy. Warto pamiętać także o tym, iż użycie termoobiegu znacznie skraca czas pieczenia, lecz także może doprowadzić do wysuszenia się mięsa.

Chrupiące pałki z kurczaka z piekarnika

Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Ułożyć udka (skórką do góry) w naczyniu żaroodpornym razem z całą marynatą, na wierzchu można położyć wiórki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez 40 – 45 minut (udźce) i ok. 1 godziny i 15 minut (całe uda- ćwiartki).

Ile piec udko z kurczaka w piekarniku

Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Ułożyć udka (skórką do góry) w naczyniu żaroodpornym razem z całą marynatą, na wierzchu można położyć wiórki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez 40 – 45 minut (udźce) i ok. 1 godziny i 15 minut (całe uda- ćwiartki).

Chrupiące udka z kurczaka z patelni

Smażcie na średnim lub nieco większym ogniu przez 3 minuty, po czym obróćcie mięso. Powtórzcie całość kilka razy, aż uznacie że mięso jest chrupiące z obu stron. Na ostatnie 5 minut smażenia powtykajcie, miedzy kawałki kurczaka, gałązki świeżych ziół i nieobrany, ale lekko zmiażdżony czosnek.

Udka z piekarnika w rękawie

W naczyniu żaroodpornym ułożyć rękaw do pieczenia, a w rękawie ułożyć udka, związać jedną stronę, wlać resztę marynaty, wypuścić powietrze i zawiązać drugi koniec. Tak przygotowane mięso najlepiej jest wstawić na 4 godz. do lodówki, u mnie marynowało się całą noc. Piec w piekarniku w 180 °C, przez 1,5 godz.