Pytanie Rozwiązane

Jak upiec gęś żeby była miękka

Ocena: 5/5

Gęś należy piec w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut w przeliczeniu na 1 kg mięsa. By gęś była miękka i soczysta, w trakcie pieczenia warto podlewać ją sosem. Gęś pochodząca z listopadowego uboju ma białe, delikatne mięso, dlatego właśnie w listopadzie pieczona gęś smakuje najlepiej.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak upiec gęś żeby była miękka”…

Jak zamarynowac gęś przed pieczeniem

Gęś przed pieczeniem powinna być zamarynowana, najlepiej jak zrobimy to dzień wcześniej. Do marynaty używamy najczęściej takich składników jak: majeranek, jałowiec, czosnek, czerwone wino, rozmaryn. Nie należy gęsi nacierać ziołami z wierzchu, ponieważ w czasie pieczenia zioła spalą się i nadadzą jej goryczkowy posmak.

Dlaczego gęś jest twarda

Odgrzewana gęś po upieczeniu, staje się twarda i sucha. Z resztek upieczonego mięsa gęsiego najlepiej zrobić sałatkę, np. z marynowaną gruszką i rukolą.

Jak upiec gęś w kawałkach

Gęś w kawałkach po wyjęciu z lodówki smaż na patelni na złoty kolor z każdej strony. Przełóż gęś wraz z tłuszczem, który się wydobył podczas smażenia, do brytfanny. Gęś w kawałkach wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1 godzinę.

Jak upiec gęś Magda Gessler

Gęś natrzyj solą, pieprzem i majerankiem (od zewnątrz i od środka). Ułóż gęś w brytfance i włóż do mocno rozgrzanego piekarnika (około 240 °C) na 35 minut. Po tym czasie obniż temperaturę do 180 °C i piecz przez około 3 godziny. Polewaj często sosem, który powstaje w trakcie pieczenia.

Marynata do gęsi

Gęś przed pieczeniem powinna być zamarynowana, najlepiej jak zrobimy to dzień wcześniej. Do marynaty używamy najczęściej takich składników jak: majeranek, jałowiec, czosnek, czerwone wino, rozmaryn. Nie należy gęsi nacierać ziołami z wierzchu, ponieważ w czasie pieczenia zioła spalą się i nadadzą jej goryczkowy posmak.

Gęś pieczona w brytfannie

Zanim ułożymy gęś w brytfannie, należy posmarować dno i boki naczynia masłem i podgrzać brytfannę w piekarniku. Gęś wkładamy do gorącego naczynia i do piekarnika ustawionego na maksymalną temperaturę. Gdy minie pół godziny, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C.