Pytanie Rozwiązane

Jak upiec kaczke aby nie byla sucha

Ocena: 5/5

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni Celsjusza (górna i dolna grzałka). Wstaw kaczkę na około pół godziny bez przykrycia. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza, do naczynia dolej wino i przykryj je pokrywką. Piecz przez około 45 minut.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak upiec kaczke aby nie byla sucha”…

Kaczka pieczona przepis babci

Obierz 2-3 jabłka i pokrój w cząstki. Wymieszaj z resztą majeranku, napełnij kaczkę, a otwór w tuszce zaszyj. Kaczkę włóż do natłuszczonej brytfanny, skrop wodą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170-190°C. Piecz, polewając mięso wypływającym tłuszczem.

Jak upiec kaczkę w kawałkach

Kawałki układamy skórą do góry, tak aby wytapiający się z niej tłuszcz spływał po mięsie i nadawał mu delikatności oraz soczystości. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 60 minut. W trakcie pieczenia podlewamy mięso od góry powstającym sosem.

Najlepsza kaczka pieczona w rękawie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, kaczkę zawijamy w rękaw i wkładamy do naczynia żaroodpornego i do piekarnika. Kaczka ma się piec ok. 2 godzin, z tym, że pół godziny przed wyjęciem rozcinamy rękaw, żeby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca. Smacznego!

Ile piec kaczkę w rękawie

Kaczkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 2 godziny. Na 30 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw i zrumienić kaczkę. Po upieczeniu kaczkę wyjąć i pozostawić na około 15-20 minut, aby mięso wchłonęło soki. Gotowe!

Kaczka pieczona w piekarniku bez nadzienia

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kaczkę wkładamy do głębokiego żaroodpornego rondla lub najlepiej do żeliwnej gęsiarki. Podlewamy szklanką przegotowanej wody, przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika zmniejszając temperaturę do 180 stopni. I tak pod przykryciem przez dwie godziny niech się spokojnie piecze.

Pieczenie kaczki w piekarniku z termoobiegiem

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (200 stopni z termoobiegiem). Wstaw kaczkę na środkową półkę. Czas pieczenia tuszki o wadze 2 kg wynosi około 2,5 godzin. Kaczkę piecz w następujący sposób: pół godziny piersiami do góry.